Superminerál, který vaše tělo potřebuje

Trápí vás únava, svalové křeče nebo bolesti hlavy? Tyto příznaky mohou být známkou nedostatku hořčíku. Tento přehlížený minerál hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně produkce energie, zdraví srdce a kvality spánku. V tomto článku se budeme zabývat výhodami hořčíku a důvody, proč je nezbytný pro optimální zdraví.

magnesium-mineral

Hořčík je nezbytný minerál, který má zásadní význam pro zachování celkového zdraví a pohody. Je zásadní pro mnoho vnitřních procesů, včetně tvorby energie, zdraví srdce, funkce svalů a nervů. V lidském těle se podílí na přibližně 300 enzymatických činnostech. Bohužel mnoho lidí (až 70% populace) trpí na nedostatek hořčíku, což může vést k jeho deficitu a různým zdravotním problémům.

Mezi nejčastější příznaky nedostatku hořčíku patří únava. Nedostatek hořčíku zhoršuje schopnost těla účinně vytvářet energii, takže se cítíte slabí a vyčerpaní. Kromě křečí ve svalech jsou dalšími příznaky nedostatku hořčíku slabost, nebo dokonce i nepravidelný srdeční tep.

Účinky hořčíku:

Existuje mnoho forem hořčíku, každá s trochu rozdílnými účinky. Tyto formy probereme na konci tohoto článku, abychom vám pomohli optimalizovat příjem hořčíku pro vaše cíle.

Chybějící dílek do vaší energetické skládačky

Hořčík je pro tělo nezbytný k výrobě energie. Je nezbytný pro metabolismus makroživin, jako jsou sacharidy a tuky, které se používají při tvorbě hlavního zdroje energie v těle, ATP (adenosintrifosfát). Hořčík je nezbytný pro aktivaci enzymů zapojené do cyklu kyseliny citronové a oxidativní fosforylaci, které jsou klíčové při tvorbě energie.

Nedostatečná hladina hořčíku zhoršuje schopnost organismu vytvářet energii, což vede k únavě a slabosti. Proto je únava typickým příznakem nedostatku hořčíku. Slabost a křeče, stejně jako možnost nepravidelného srdečního rytmu, jsou také příznaky nedostatku hořčíku.

Kromě toho, že se hořčík podílí na tvorbě energie, reguluje také hladinu cukru v krvi. Může snižovat inzulinovou rezistenci, která je předstupněm cukrovky 2. typu. Hořčík může pomáhat předcházet únavě a slabosti související s nízkou hladinou cukru v krvi tím, že udržuje její stabilní hladinu.

Tajemství zdravého srdce

Abyste si udrželi srdce v dobré kondici, je hořčík naprosto nezbytným minerálem. Pomáhá při regulaci srdečního rytmu a může pomoci vyhnout se arytmiím. Schopnost hořčíku uvolňovat krevní tepny přispívá k jeho příznivému vlivu na regulaci krevního tlaku. Díky tomu snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice.

Protizánětlivé účinky hořčíku mohou rovněž napomáhat prevenci mnoha dalších onemocnění a chronickým zánětům. Hořčík přispívá ke snížení zánětů aktivací protizánětlivých enzymů, což je důležité, protože zánět je hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění. Hořčík navíc pomáhá snižovat riziko vzniku krevních sraženin tím, že zabraňuje tvorbě krevních destiček.

Silné a zdravé kosti

Jednou z nejdůležitějších funkcí hořčíku je udržování kostí silnými a zdravými. Pomáhá udržovat zdravou rovnováhu minerálů a je nezbytný pro správný vývoj kostí. Jeho nedostatek může způsobit vyplavování vápníku z kostry. Hořčík je také nezbytný pro aktivaci enzymů, které se podílejí na metabolismu kostí, například těch, které se podílejí na tvorbě kostního matrixu.

Klíčová látka pro psychické zdraví a pohodu

Hořčík se také podílí na kvalitě a stabilitě duševního zdraví, jelikož je potřebný k tvorbě neurotransmiterů, molekul, které přenášejí zprávy v mozku. Hořčík pomáhá udržovat pod kontrolou stresovou reakci organismu, což může pomoci při úzkosti a smutku.

Určitě bychom také neměli zapomenout na pozitivní dopad hořčíku na spánek a jeho kvalitu. Výzkum ukázal, že větší množství hořčíku ve stravě vám pomůže lépe spát. Osoby trpící nespavostí mají v krvi nižší množství hořčíku než běžná populace. Jelikož hořčík napomáhá svalové relaxaci a duševnímu klidu usnadňuje tak usínání a zlepšuje kvalitu spánku.

Hořčík jako klíč pro zdravé svaly

Hořčík je nezbytný pro udržení svalů a pojivových tkání ve zdravém funkčním stavu. Kontrakce a relaxace svalů, přenos nervových impulzů a metabolismus energie jsou jen některé z mnoha činností, které tento minerál reguluje.

Proces svalové kontrakce zahrnuje uvolňování vápenatých iontů do svalových buněk, které se pak vážou na bílkovinu zvanou troponin, což vede k posunu aktinových a myozinových vláken a následné kontrakci svalu. Hořčík pomáhá tento proces regulovat tím, že působí jako strážce pro ionty vápníku.

Každý sportovec a fyzicky aktivní člověk by měl udržovat svou hladinu hořčíku důkladně pod kontrolou. Jelikož tento minerál pomáhá řídit stahování a uvolňování svalů, je jeho zdravá hladina klíčová pro minimalizaci rizika křečí, stahů a zranění. Kromě toho je hořčík důležitý také pro efektivní fungování neurologického systému a podílí se na přenosu nervových impulzů mezi mozkem a svalovými vlákny.

Nedostatek hořčíku může přispívat ke svalové slabosti, vyčerpání a svalovým křečím.

Objevte kouzlo hořčíku: Druhy a použití

Existuje několik různých forem hořčíku, z nichž každá má své jedinečné vlastnosti a účinky. Čtyři hlavní formy hořčíku jsou magnesium malát, magnesium threonát, magnesium bisglycinát a magnesium taurát.

blog_magnesium
  • Magnesium malát: Tato forma hořčíku je vázána na kyselinu jablečnou, která se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Magnesium malát pomáhá mitochondriím s produkcí energie, proto se používá pro podpoření tvorby energie a snížení únavy. Nejlépe se užívá hned ráno a dopoledne, nejpozději pak do 16:00. Také se dá použít před namáhavým cvičením, nebo po něm. Tato forma hořčíku je také prospěšná pro lidi s fibromyalgií, protože může pomoci snížit svalovou bolest a únavu.
  • Magnesium treonát: Je forma hořčíku, která je se snadno vstřebává do mozku. Zlepšuje paměť a kognitivní funkce, takže je oblíbenou volbou pro ty, kteří chtějí zlepšit zdraví svého mozku. Nejčastěji se užívá večer nebo před spaním, protože zkracuje dobu usnutí a zlepšuje kvalitu spánku. Ideálně používat zhruba 30 minut před spaním.
  • Magnesium bisglycinát: Je vysoce vstřebatelná forma hořčíku, která je vázána na aminokyselinu glycin. Pro některé jedince může být užitečné užívat bisglycinát hořečnatý před intenzivní fyzickou aktivitou nebo po ní, aby podpořili funkci svalů a snížili svalové křeče, bolest a spasmy. Tato forma hořčíku je šetrná k trávicímu systému, takže je dobrou volbou pro osoby s citlivým zažíváním. Jelikož tato forma hořčíku snižuje kortizol, je vhodnější používat ji spíše až odpoledne, aby se předešlo narušení cirkadiánního rytmu.
  • Magnesium taurát: Je vázán na aminokyselinu taurin. Hořčík v této formě podporuje zdravou funkci srdce a pomáhá při regulaci krevního tlaku. Je také vhodný pro zkvalitnění spánku, proto se často používá v odpoledních a večerních hodinách. Také prostřednictvím podpory relaxace a snižuje bolesti a zatuhlosti svalů.

Pokud jde o výběr vhodné formy hořčíku pro vás, je důležité zvážit vaše individuální potřeby a cíle.

Je také důležité mít na paměti, že doporučený denní příjem hořčíku pro dospělé je přibližně 400-420 mg pro muže a 310-320 mg pro ženy. Nadměrný příjem hořčíku může vést k negativním vedlejším účinkům, jako je průjem nebo křeče v břiše, proto je důležité sledovat příjem hořčíku a v případě jakýchkoli obav se poradit se zdravotníkem.

Článek napsal VONOFIT

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš