Jak si spřátelit modré světlo

Každý optik či jiný specialista varuje před modrým světlem, které se každodenně line z obrazovek elektronických zařízení na sítnici našich očí. Věděli jste však, že mezi zdroje modrého světla patří třeba i slunce? Kdy se tedy považuje modré světlo za (ne)žádoucí?

Tato problematika je zapletenější než se zdá a není možné zaškatulkovat modré světlo mezi dobré ani špatné jevy. O tom, zda vám modré světlo prospěje nebo ne, rozhodujete vy! V našem článku se dozvíte, jak si z modrého světla vytvořit silného spojence.

blue-light-work

Fyzika za modrým světlem

Neděste se nadpisu, slibujeme, že to nebude bolet!

Zprvu je nezbytné vysvětlit, jak to celé funguje. Celý svět nás obklopuje elektromagnetickou energií, která se šíří pomocí elektromagnetických vln. Většinu těchto vln my lidé nevidíme až na viditelné světlo. Pod toto spektrum spadá třeba červené, fialové či modré světlo. A už jsme doma!

Zhruba třetina veškerého viditelného světla tvoří modré světlo. Jeho největším přírodním zdrojem je slunce, mezi umělé zdroje může patřit moderní technologie, tedy třeba displeje mobilních telefonů či televizní obrazovky, ale také některá LED osvětlení. Zdroj a intenzita modrého světla hrají primární roli v míře jeho škodlivosti či prospěšnosti pro naše zdraví. Taktéž je dobré brát v potaz denní dobu, ve které se mu vystavujeme, a vzdálenost mezi očima a elektronikou vyzařující modré světlo.

Dopad modrého světla na oči

Modré světlo má nejkratší vlnovou délku a nejvyšší energii. Co to znamená? 

Tím, že disponuje krátkou vlnovou délkou, se rozptyluje v našem oku více než ostatní světla. Modré světlo přes den ve zdravém množství a zejména ze slunečního svitu:

  • reguluje cirkadiánní rytmus
  • dodává energii 
  • pomáhá nám zůstat bdělí, čilí a v pozoru
  • zlepšuje paměť a kognitivní funkce
  • zlepšuje náladu.

Naše oči však neumí blokovat modré světlo, tudíž ve větším množství může způsobit více škody než užitku. Při delším vystavení modrému světlu z elektroniky se oči unaví a může způsobit:

  • nespavost
  • rozhozený cirkadiánní rytmus
  • celkovou únavu 
  • suchost a iritaci očí (lidé mají tendenci více mrkat při používání elektronických zařízení, což přispívá k větší námaze očí a jejich suchosti) 
  • bolest hlavy 
  • poškození sítnice oka, zvýšené riziko šedého zákalu a rakoviny očí (modré světlo prochází z přední části oka na sítnici, kde kvůli nadměrnému vystavování poškozuje buňky sítnice).

Dejte přednost spánku

Pokud dlouhodobě vystavujete své oči modrému světlu v nadměrném množství ve večerních hodinách, výsledkem bude téměř nevyhnutelně zhoršený spánek. Naše tělo by se mělo držet cirkadiánního rytmu neboli tělesných hodin, podle kterých bychom měli přijímat modré světlo jen přes den. Pokud trávíte čas na elektronických zařízení i po setmění, klamete svůj cirkadiánní rytmus k domněnce, že je stále den. Z toho důvodu se vám bude hůře usínat a snížíte přirozenou produkci melatoninu. 

 

Hormon melatonin hraje významnou roli v regulování cirkadiánních rytmů, jelikož navozuje pocit ospalosti. Zároveň je silným antioxidantem – zbavuje tělo volných radikálů, čímž zpomaluje stárnutí. Produkce melatoninu je stimulována tmou, nejvíce ho tedy produkujeme v noci ve spánku. Ponocováním na Instáči tedy potlačuje přirozenou tvorbu melatoninu, jelikož se tělo domnívá, že je stále den. Ve výsledku tělo v noci neprovede důležité opravné procesy a bude těžší usnout, ráno zase stěží udržujete otevřené oči.

blue-light-glasses

Tipy, jak snížit toxicitu modrého světla

Jak si vytvořit z modrého světla svého parťáka? Přinášíme vám 6 rad pro příjemnější spánek i vyšší efektivitu přes den!

1) Snižte množství času stráveného u obrazovek

Pokud trávíte mnoho času u displejů, doporučujeme snížit tuto dobu. Zdá se to jako obyčejná rada, ale sami víme, že pro některé z nás to může být zapeklitá výzva, ať už jste vyrůstali s mobilními telefony nebo ne. Pokud jste jedními z nich, pokuste se sledovat hodiny strávené na elektronice, nastavte si denní limit na konkrétní aplikace a pokud zrovna mobil nepotřebujete, odložte ho někam, kde ho neuvidíte. Pomocníkem může být aplikace Opal. Navíc přestávka od elektroniky může nejen zlepšit spánek, ale taktéž zvýšit produktivitu

Pokud musíte být před obrazovkami s modrým světlem např. kvůli zaměstnání, dodržujte pravidlo 20-20-20. Tedy každých 20 minut přesuňte svůj zrak z obrazovky na objekt 20 stop od vás (cca 6 metrů, resp. na cokoliv v dálce) na alespoň 20 sekund

2) Terapie červeným světlem

O terapii červeným světlem málokdo slyšel, přitom má spoustu benefitů a je zcela neinvazivní – spočívá jednoduše v tom, že se „sluníte“ na červeném světle. Červené světlo má oproti modrému světlu v podstatě opačné efekty. Zatímco modré světlo disponuje nejkratší vlnovou délkou, červené má dlouhou vlnovou délku. Proto červené světlo naopak podporuje spánek, uvolňuje tělo a potlačuje účinky modrého světla, které mohou večer narušit spánek. Pokud máte zaměstnání vyžadující bdělost do pozdních hodin, doporučujeme terapii červeným světlem pro relaxaci po těžkém dni a jako přípravu těla na spánek

Pokud vás terapie červeným světlem zaujala, doporučujeme tento podrobnější článek.

3) Brýle blokující modré světlo

Ať už pracujete dlouhé hodiny před obrazovkou počítače, nebo si chcete v pozdních hodinách zahrát Minecraft, pro takové případy doporučujeme si pořídit brýle blokující modré světlo. Tyto brýle se speciálními žlutooranžovými čočkami filtrují modré světlo pronikající na oči, díky čemuž se zmírní jeho negativní dopady, tedy snižují únavu očí, suché oči a rozmazané vidění.

4) Změna barvy obrazovek

Pokud používáte po nocích elektroniku, upravte si v nastavení na večery červenou obrazovku. Nejen že se vám bude lépe spinkat, ale také pocítíte úlevu od únavného modrého světla.

Jak nastavit červený displej na iOS: 

  • „Nastavení“ -> „Zpřístupnění“ -> „Displej a velikost textu“ -> „Filtry barev -> zapněte „Barevné tónování“ -> zapněte „Intenzita“ a „Odstín“ doprava. Tím jste nastavili červené zabarvení dipleje.
  • „Nastavení“ -> „Zpřístupnění“ -> „Zkratka zpřístupnění“ -> „Filtry barev“ -> přetáhněte „Filtry barev“ na první pozici. Tím se vám displej mobilního telefon zbarví do červena při trojitém stisknutí bočního pravého tlačítka. 

5) Vyměňte žárovky

Pokud chcete posunout své zdraví ještě na vyšší level, pořiďte si prokognitivní či barevná světla. Kromě toho, že vypadají tato světla cool, taktéž výrazně uleví vašim očím a zlepší náladu. Kvalita osvětlení často bývá podceňována, avšak ve skutečnosti mohou být skvělou investicí do našeho zdraví. Pokud si pořídíte „chameleoní“ světla, nezapomeňte si nastavit po zatmění slunce červenou barvu

6) Suplementy

Jestliže vás modré světlo znatelně trápí, můžete se obrátit na doplňky stravy podporující zdraví očí. Lutein a zeaxanthin pomáhají očím se chránit před modrým světlem tím, že posilují jejich sítnici. 

Často se na spánek prodávají suplementy melatoninu, avšak těm se spíše vyhýbejte. Jeho umělé doplňování totiž narušuje přirozený cirkadiánní rytmus – při dlouhodobém užívání si tělo na suplementy melatoninu navykne a naruší se přirozená produkce melatoninu. Navíc přichází s různými vedlejšími účinky.

Závěr

Modré světlo není nepřítelem, pokud si ho umíte „zkrotit“. Je nezbytné se přes den vystavovat modrému světlu, jelikož ho potřebujeme pro energii, bdělost i pro zlepšení nálady. Dnes se však pro mnohé stalo strašákem kvůli elektronice, která může vyzařovat nadměrné množství modrého světla a unavit tím naše oči a organismus, zejména ve večerních hodinách. Chraňte se potenciálnímu nebezpečí modrého světla pomocí našich tipů pro lepší spánek a fungování přes den!

Článek napsala Luci Nguyen

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš