Úvod do biohackingu: Překročte přirozené limity svého těla!

Co kdybychom vám řekli, že můžete zdokonalit své tělo přirozenými způsoby bez jakýchkoliv transplantátů, operací či zbytečných léků? Představujeme vám revoluci ve světě, kde se věda a inovace střetávají s lidským zdravím!

biohacking

Biohacking: O co jde?

Pokud jste zatím nepoznali tuto metodu na vlastní kůži, pak ještě nevíte, čeho všeho je vaše tělo schopné! Biohacking nabízí přesně to, čemu název napovídá – „hacking“ našeho vlastního těla. Jedná se o koncept, který mění životní styl k lepšímu. Pod biohacking spadá celá řada triků jak zdokonalit schopnosti lidského těla. Jedná se spíše o maximalizaci než o optimalizaci – biohacking si klade za cíl maximalizovat náš výkon, zlepšit kvalitu života a dokonce ho i prodloužit

Biohacking vychází jak z dlouho známých metod, tak i z těch nově prozkoumaných. Mezi běžné, velmi známé formy biohackingu patří třeba terapie červeným světlem nebo přerušovaný půst (intermittent fasting), které jsou podložené nespočtem studií. 

Jste připraveni transformovat své tělo a mysl do lepší podoby?

Začněte silným startem

Než začnete své tělo zdokonalovat, nejprve je nutné opravit jeho nedostatky a zjistit své individuální potřeby. Jak na to?

Nejprve bychom vám rádi představili obor epigenetiky. Epigenetika je věda zabývající se tím, jak prostředí ovlivňuje fungování našich genů. Provádí návratné změny a nemění naši DNA, ale pouze to, jak tělo čte naši DNA. 

Pro silný start bezpochyby doporučujeme DNA test, který si stačí udělat jednou za celý život. Každý jsme totiž našroubovaní jinak a žádné metody není možné sjednotit pro všechny. Aby byly výsledky vaší práce co nejvýraznější, je nutné porozumět potřebám vlastního těla a přizpůsobit tomu praktiky biohackingu

Dále doporučujeme zapátrat nad tím, zda nějaké hormony nedělají ve vašem těle neplechu. Krevní testy odhalí jakékoliv odchylky od ideální hladiny jednotlivých hormonů. Na základě jejich výsledků můžete optimalizovat hladiny hormonů – to by měl být jedním z prvních kroků. 

V dnešní době se mnoho mužů potýká s nedostatkem testosteronu, což se odráží na fyzickém, psychickém i emočním zdraví. Náprava jeho hladiny však může být výzvou. Proto jsme pro vás vytvořili protokol, který vás provede jednotlivými kroky pro maximalizaci hladiny testosteronu přirozenou cestou bez nutnosti TRT (hormonální terapie)!

Ani jedny z těchto testů však nejsou podmínkou. Pokud na ně zatím nemáte čas, energii či finance, biohackingem stále ničemu neuškodíte. Biohacking totiž nabízí neskutečně širokou škálu možností a není omezen finančními prostředky, vaší lokací ani třeba zkušenostmi.

Není člověk jako člověk. Krevní testy na hormony a DNA testy specifikují individuální požadavky těla, díky kterým nebudete střílet naslepo a můžete si vybrat a přizpůsobit si biohackingové metody.

BIOHACKING METODY

Biohacking obecně vám možná ještě moc neřekl. Proto jsme pro vás vypíchli několik nejznámějších a nejefektivnějších metod, které máme odzkoušené i my sami. Vzhledem k tomu, že se biohacking opírá o naši matku přírodu, mnoho zdrojů najdeme na naší planetě a nebudou vás ani nic stát! Jelikož se věda hýbe stále kupředu, přibývají i biohackingové metod, tudíž tento seznam není ani zdaleka úplný. Pro začátek to však stačí. 

💡 Cirkadiánní rytmus

Cirkadiánní rytmus jsou v podstatě naše tělesné hodiny, které bychom měli respektovat. Řídí se zejména slunečním svitem a ovlivňují mimo jiné i vylučování hormonů jako je melatonin či kortizol. Narušení cirkadiánního rytmu může mít za výsledek hormonální nerovnováhu a problémy se spánkem, koncentrací či náladou. Ujistěte se, že během dne trávíte dost času na slunci, k večeru naopak omezte modré světlo. K tomu vám přes celý den napomůžou prokognitivní plnospektrální žárovky a přes večer brýle blokující modré světlo. Účinnou metodou, jak synchronizovat svůj cirkadiánní rytmus je tzv. sungazing, což znamená, že začnete ráno sledováním slunce (ne přímo do něj!). Tím oznámíte tělu, že už je den, a pomůžete optimalizaci cirkadiánního rytmu. 

🧊 Kryoterapie

Kryoterapie jsou metoda, při které vystavíte své tělo extrémně studeným podmínkám. Mohou to být třeba cold plunges (ponoření se do studené vody) nebo cryo chambers, které jsou speciálně dělané pro tyto účely. Úplně však postačí i studená sprcha – možná tedy provádíte kryoterapii už nyní, aniž byste to věděli! A k čemu nám takové mrazy jsou? Již starověcí Egypťané využívali teploty záporných hodnot pro léčbu zánětů a dnes víme, že kromě protizánětlivých účinků nabízí kryoterapie i efektivní obnovu po fyzické námaze a nahromadění těla hormony jako jsou adrenalin či endorfiny. 

cryochamber

🌱 Grounding

Naše Země je nabitá energií, kterou většina z nás dennodenně mrhá. Za metodou groundingu stojí opravdová fyzika, takže se nemusíte se bát, není to jen blábol:) Zkuste se každý den na několik minut připojit na přirozený zdroj energie – ať už chůzí na trávě naboso nebo sluněním se holou kůží pod sluncem. Nestojí to nic a tělo vám za to poděkuje!

Chcete se dozvědět více o benefitech groundingu a způsobech, jak ho provádět? Touto tematikou se zabývá tento článek

Pokud chcete posílit působení magnetických signálů z pohodlí domova, šikovným pomocníkem je pulzní magnetoterapie (PEMF therapy). Pro magnetoterapii lze používat PEMF podložky, které mají schopnost obnovy organismu

🔴 Terapie červeným světlem

Rožni červenou! Terapie červeným světlem je neinvazivní léčba pomocí přístroje s červenými diodami. Infračervené světlo, které se dostává do těla, vytváří lepší prostředí pro buňky. Díky tomu posilní krev, pomáhají regeneraci svalů a před ulehnutím do postele zlepšují kvalitu spánku. 

Zajímá vás více? Terapií červeným světlem se zabývá podrobněji tento článek.

red-light-therapy-female

🫁 Dávkování kyslíku (oxygenoterapie)

Ať už máte dechové problémy či ne, oxygenoterapie vám pomůže! Oxygenoterapie spočívá ve vdechování cca 90% kyslíku. Tato léčba se využívá po stoletích pro léčbu různých onemocnění, avšak v posledních letech se zjistilo, že pro všechny může mít vynikající výsledky. Oheň potřebuje ke vzplanutí kyslík a stejně tak mitochondrie v našich buňkách potřebují kyslík k tomu, aby vytvořily energii. Dávkováním kyslíku tedy posilujete své buňky a s tím i celý organismus. Efektivní alternativou zdarma je práce s dechem, například metoda Wim Hof

🧘‍♂️ Meditace

O meditaci jste již bezpochyby slyšeli, možná dokonce sami meditujete. Pokud ne, silně ji doporučujeme v rámci biohackingu. Má totiž pozitivní dopad na spánek, stres, regulaci srdečního tepu a obecně zlepšuje náladu. Trénuje také vaši koncentraci a pročistí vám hlavu, což vám pomůže pracovat efektivněji. 

🍴 Strava

Jsme to, co jíme. Stravovací návyky by se neměly podceňovat a již dlouho se ví, že nepotřebujete jíst 5krát denně nebo že jídelní pyramida nefunguje na každého z nás. Na začátek bychom doporučili zkusit přerušovaný půst, který vám pomůže detoxikovat a nastartovat metabolismus. Jestli je to na vás „moc silný kafe”, pokuste se dodržet 3 chody denně se stejně rozloženým množstvím bílkovin. Pokud stravu berete vážně, zkuste metodu ketodiety. Mějte také na mysli, že tuky jsou lepší než cukry. 

💧 Voda

Voda tvoří zhruba 70 % našeho organismu tvoří voda, a o to více byste měli přemýšlet nad tím, zda do sebe lijete kvalitní vodu. Vody z kohoutku sice filtrované jsou, avšak nejsou schopné vyfiltrovat zbytky léků či všechny bakterie a viry. 

Zajímá vás, jak si zajistit tu nejkvalitnější vodu? Přečtěte si o tom v článku o vodě

Zdraví prospěšné jsou i hydrogenové vody, které fungují jako antioxidant, zvyšují energii a pomáhají při stavbě svalové hmoty.

💊 Suplementace

Doplňování látek je skvělý způsob, jak dodat tělu potřebné živiny. Buďte však obezřetní – měli byste doplňovat to, co opravdu potřebujete, nejlépe s ohledem na výsledky z DNA a krevních testů. Velmi nápomocná mohou být také nootropika. 

ZÁVĚR

Biohacking otevírá dveře revoluci ve zdraví. Přináší do společnosti novou perspektivu pro maximalizaci kvality našeho života. Biohackingové metody jsou podložené výzkumy a výsledky jeho participantů. Mnoho z nich je neinvazivních a dokonce i zdarma, včetně groundingu, meditace či respektování potřeb našeho těla co se týče stravování nebo cirkadiánního rytmu. Pokud do toho jdete naplno, ve vaší cestě vám mohou pomoci i různé nástroje, například PEMF podložky, infračervené panely či nootropika. Náš článek je zatím pouze úvodem do biohackingu, můžete se však těšit i na specializovaný protokol, který vás kompletně provede biohackingem. Nečekejte, než vám bude nejhůř – je na čase restartovat vaše tělo!

Článek napsali Luci & VONOFIT 

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš