Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladou

Serotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je také známý pod názvem „hormon štěstí“, což je pouze jedna z jeho funkcí. Mozek však není jediné místo, kde se tento hormon nachází. Většina serotoninu totiž vzniká ve střevech. Tam modeluje hormonální a endokrinní aktivitu.

Když máme v mozku serotoninu dostatek, cítíme se spokojenější a šťastnější. Jedná se o přirozené antidepresivum, které nám pomáhá udržovat dobrou náladu. Pokud máme serotoninu nedostatek, můžeme se cítit smutní, podráždění, deprimovaní, špatně se nám usíná nebo se často budíme. Některá antidepresiva dokonce fungují na principu toho, že podpoří množství serotoninu v mozku. Hormon také do mozku posílá signály ohledně mnoho dalších procesů – chuti k jídlu, vnímání bolesti, srážlivost krve nebo pohybů střeva.

serotonin

Co může způsobit nízká hladina serotoninu?

Nízká hladina serotoninu v mozku může mít různé negativní dopady na náš emocionální a psychický stav. Může se jednat o:

  • deprese
  • úzkosti
  • problémy se spánkem
  • špatná nálada
  • emocionální labilita 
  • problémy s chutí k jídlu 
  • zvýšená citlivost na bolest

Naštěstí existují způsoby, jak podpořit hladiny serotoninu přirozeným způsobem.

Lze ovlivnit množství serotoninu stravou?

Právě z toho důvodu, že serotonin nevzniká pouze v mozku, ale především ve střevech, má strava na jeho tvorbu význačný vliv. Díky tomuto hormonu a dalším látkám může střevo a naše střevní bakterie ovlivnit „zprávy”, které vedou do mozku. 

Přímá konzumace serotoninu by nepřinášela zádný užitek. Z trávicího traktu by se totiž nepřenesl do neuronů, kde je potřeba. Řešením je zaměření se na konzumaci prekurzorů – látek, které mohou ovlinit jeho syntézu. Tyto látky se při konzumaci dostanou do krevního oběhu, ze kterého je tělo pro výrobu hormonů dokáže využít. Výchozí látka pro tvorbu serotoninu je tryptofan. Jedná se o essenciální aminokyselinu, kterou si tělo nedokáže samo vyvtvořit. Právě tato látka lze poměrně snadno doplnit stravou. Tryptogan není užitečný pouze při tvorbě serotoninu, ale také při tvorbě melatoninu, hormonu spánku.

zdroje tryptofanu

Kvalitní bílkoviny jsou základ. Maso, vejce a sýry – právě to jsou bohaté zdroje tryprofanu. Nemusí se nutně jednat pouze o živočišné produkty. Ke zdrojům lze zařadit také vlašské a lískové ořechy, pistácie, semínka nebo například quinou.

Strava s nízkým obsahem tryptofanu může zároveň vést k nízké hladině serotoninu v mozku. Je tedy zřejmé, že množství tryptofanu, které přijímáme, má význam. Ale pozor, určitě to není tak jednoduché, jak to vypadá.Tím, že se ve vaší stravě soustředíte na dostatek tryptofanu nutně neznamená, že se vaše nálada okamžitě zlepší. Mozek totiž dokáže regulovat množství tryptofanu, který nechá projít. To samé platí pro tvorbu serotoninu. 

Pokud chcete mít jistotu optimální hladity této látky v organismu, můžete čistý tryptofan užívat jako doplněk stravy. V této oblasti zatím není dostatek studií, které by stanovily vhodné dávkování vedoucí ke zlepšení nálady.

Nezapomínejme však na to, že klíčem k dobré náladě a psychické pohodě je vyvážená strava a celkový zdravý životní styl. Jídlo však není to jediné, nač bychom měli myslet. Dostatek pohybu, spánku, odpočinku a kvalitního času s těmi nejbližšími – to jsou přesně ty aktivity, na které bychom se měli soustředit a které souvisí s naší duševní pohodou. Najděte si čas na vše, co máte rádi a dopřejte si také chvíle jen sami pro sebe.

Článek napsala Jana Kašparová

Další články

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš