Endorfiny: Poznejte tajemství dobré nálady

Endorfiny aneb hormony štěstí jsou látky, které působí jako neurotransmitery. Jsou známé svými schopnostmi ovlivňovat náš duševní stav a pocity štěstí. Jsou produkovány v různých částech našeho mozku a uvolňují se během fyzické aktivity, stresových situací, emocionálního vzrušení nebo během bolesti. Endorfiny mají silný analgetický účinek, což znamená, že mohou pomoci zmírnit bolest a nepohodlí. 

To je důvod, proč se často uvolňují během intenzivní fyzické aktivity. Tělo používá tyto látky k tomu, aby zmírnilo bolest a zlepšilo pocity pohody. Kromě toho mají endorfiny také vliv na naši náladu a emoce. Jejich uvolňování může způsobit pocit euforie, štěstí a celkového blaha. Často jsou spojovány s pocitem štěstí, který člověk může zažít po fyzické aktivitě, nebo třeba po smíchu. 

Zjednodušeně řečeno, endorfiny jsou zodpovědné za to, že se cítíme šťastní a spokojení. Když máme těchto látek v našem těle dostatečné množství, máme lepší mezilidské vztahy, kvalitnější spánek a náš mozek pracuje efektivněji. Naopak, pokles hladiny endorfinů může být spojen s chronickou bolestí, náladovými výkyvy, úzkostí, depresemi, a dokonce i s rizikovým chováním, kdy těžko posoudíme důsledky svých činů.

overthinking-guy

Co mohou endorfiny ovlivnit?

  • Snížení úzkostných a depresivních stavů 
  • Zlepšení nálady 
  • Posílení sebevědomí 
  • Pozitivní vliv na kognitivní funkce
  • Zmírnění pocitů bolesti
  • Podpora odolnosti proti stresu 
  • Vliv na posílení imunitního systému 
  • Lepší kvalita spánku 
  • Posílení sociálních vazeb 
  • Podpora celkového duševního a fyzického zdraví
  • Zlepšení soustředění
  • Působení na zdravou vášeň

Chemie štěstí – jak to celé vlastně funguje

Všechny úkoly v mozku jsou svěřeny neuronům, což jsou základní stavební jednotky nervového systému. Aby mohly neurony komunikovat a přenášet signály do celého těla, spoléhají se na speciální látky zvané neurotransmitery. Tyto neurotransmitery můžeme představit jako spojnice mezi mozkem a různými částmi těla, neboť umožňují buňkám v mozku sdílet informace s ostatními částmi těla. Kromě toho mají neurotransmitery významný vliv na různé psychologické funkce, včetně emocí, jako jsou strach, nálada, potěšení a radost. Endorfiny jsou jedním z typů neurotransmiterů, které jsou produkovány centrálním nervovým systémem. Hypofýza v mozku dostává signál k jejich uvolnění na základě situace, a tyto endorfiny se vážou na receptory na nervových buňkách. Dokonce mohou nastat situace, kdy imunitní systém uvolňuje endorfiny v reakci na zánět v těle, což pomáhá tlumit bolest. Vytvoření endorfinů vyžaduje různé živiny, které získáváme z potravy. Jedná se o aminokyseliny, vitaminy, mastné kyseliny a minerály. Pro optimální funkci endorfinů je tedy velmi důležitá vyvážená a pestrá strava. Vaše stravovací návyky mohou hrát klíčovou roli v udržení pozitivní nálady, zlepšení koncentrace a zvýšení energie. 

Pryč s depresivními stavy

Uvolňování endorfinů můžeme podpořit fyzickou aktivitou, relaxací, vyváženou stravou i pozitivní sociální interakcí. Právě pravidelný pohyb a cvičení je jedním z hlavních stimulátorů jejich uvolňování. Během tréninku tělo tyto látky produkuje, což vede k pocitu euforie.  

Čím intenzivnější trénink je, tím výrazněji se uvolňování endorfinů aktivuje. Tréninky s vysokou intenzitou mají tendenci významně zvyšovat hladinu endorfinů v těle. Pocit spokojenosti po cvičení však není pouze důsledkem chemické reakce. Každý může reagovat odlišně, a proto není možné stanovit univerzální pravidlo. Pro správné uvolňování endorfinů je vždy ideální kombinace různých faktorů, které mají na uvolňování “šťastných” hormonů vliv.

A jak moc pohybu stačí k tomu, abychom zažili euforii? Zkušenější sportovci si to již dobře uvědomují, ale pro začátečníky přinášíme povzbudivou zprávu – první pocity euforie mohou nastat již po pěti nebo deseti minutách mírně náročné aktivity. Endorfiny jsou naši vlastní poslové štěstí a pohody. Takže vyražte sportovat nebo se pusťte do své oblíbené aktivity a nechte endorfiny ukázat, co umí! Vaše tělo i mysl vám za to poděkují.

Článek napsala Jana Kašparová

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš