Revoluce ve fitness! Metoda Functional Patterns

Functional Patterns je kondiční tréninkový program, který se nepodobá žádnému jinému. Jiné programy se zaměřují na krátkodobé zlepšení svalového tonusu nebo velikosti. Problematikou ovšem ale je, že z dlouhodobého hlediska také způsobují bolest a možná nevratné poškození. Tréninkový program Functional Patterns je výsledky podložený a zaměřuje se na celkové zdraví, přičemž změny jsou dlouhodobé.

functionalpatterns parabar naudi aguilar

Co to je Functional Patterns?

Tento speciální tréninkový systém, jehož zakladatelem je Naudi Aguilar, je odlišný od předchozího pojetí fitness. Čerpá z antropologie, kineziologie, biologie, sociologie, fyziologie a dalších oborů. Už se nezaměřuje pouze na rozvoj jediného svalu nebo jeho vzhled, ale na jeho funkci v rámci celého těla. Pracuje se s velkým množstvím detailů, které do sebe logicky zapadají, zvláště pokud se na tělo v pohybu díváme pomocí biomechanické analýzy.

Evoluce jako základ

Lidská civilizace se rychle rozvíjí, to ovšem ale vede k nerovnováze s přírodou; naše tělo se vyvinulo do pozice stání, v každodenním životě ale často sedíme; pro pohyb pomocí chůze, nyní ale často sedíme a řídíme. Díky Functional Patters se lidé učí pohybovat ekonomičtěji a v souladu s naším přirozeným evolučním vývojem.

Tyto nepřirozené dopady naší společnosti způsobují velké problémy našemu tělu, mysli a i životnímu prostředí. Cílem Functional Patterns je nechat naši mysl, tělo a přírodu koexistovat harmoničtějším způsobem.

Velká čtyřka FP

Antropologové jednomyslně souhlasí s tím, že si lidé jako své evoluční pohybové priority vyvinuli stání, chůzi, běh a házení. Tyto čtyři základní funkce lidského těla jsou nejdůležitější pilíře této tréninkové metody. Všechny kosterní, neuromuskulární a fasciální funkce obklopují tyto pohybové vzorce. Pomocí těchto čtyř funkcí můžeme dosáhnout krásy, zdraví a udržitelného hospodaření s tělem.

Nejlepší trénink pro lidské tělo

Pro většinu lidí je fitness čistě honbu za určitým populárním standardem, jako je six-pack, velké svaly, provaz, stojka na rukou atd., nebo honba za pocitem pozornosti. Musíme se ale hlouběji zamyslet nad tím, co je pro tělo ve skutečnosti důležité. Móda se mění a ustupuje a marnivost se stává dočasnou, avšak primární funkce lidského těla zůstávají stejné.

Cílem této metody je vytvořit nejvhodnější tréninkový systém pro lidské tělo, který lze dělat celý život. FP chce dosáhnout bezbolestného stáří, kdy není potřeba pomoc druhých, nebo abyste každý den brali léky.

FP odbourává komplikované principy lidské mechaniky a vysvětluje je tak, aby jim běžný smrtelník porozuměl a využil je ve svém každodenním životě. Pomáhá našemu tělu dosáhnout symetrie a svalové rovnováhy, abychom se mohli lépe pohybovat, zlepšit držení těla a celkově pociťovat méně bolesti. FP se snaží naučit tělo přeměňovat potenciální energii na kinetickou energii díky elasticitě našich vnitřních struktur. Tyto elastické struktury vznikají tak, že při natažení určitého muskulofasciálního řetězce nám vracejí vynaloženou energii zpět. Proto tělu pak nedělá problém ujít i několik kilometrů po rovině s ideální technikou chůze. Z evolučního hlediska je na to naše tělo uzpůsobeno, z vývojového jsme byli dlouhá staletí lovci a sběrači, kteří denně ušli až několik desítek kilometrů.

V praxi se tetnto tréninkový systém skládá z několika metod, které si vysvětlíme v nadcházejících částech článku.

Myofasciální uvolnění

Svaly, orgány a cévy v našem těle jsou obaleny pojivovou tkání zvanou fascie. Během času asymetrie a dysfunkční pohybové vzorce v těle způsobí, že se fascie dehyhratují a zatuhávají, což nakonec narušuje vaši bio mechaniku a rozsah pohybu. Tyto zatuhlosti dále způsobují nové a prohlubují současné dysfunkce, jak se vaše tělo učí hýbat způsoby, jak tato omezení kompenzují.

Myofasciální uvolnění je samomasážní technika k uvolnění zatuhlých dehydratovaných tkání. Po jeho implementaci se svalová tkáň stane poddajnější a bude vnímavější ke korekčním technikám nápravného cvičení a dynamickým pohybům.

foam-roller-myofascial-release

Diafragmatické dýchání

Efektivní dýchání je nezbytné pro efektivní pohyb. Brániční dýchání umožňuje bránici pracovat s hrudním košem a vnitřním hlubokým svalstvem, pro stabilizaci a dekompresi páteř. Pokud si nejprve vytvoříte správnou mechaniku dýchání, umožní vám to efektivnní pokrok na cestě za vašimi cíly.

Posturální korekce

Dům postavený na špatných základech bude nakonec vykazovat známky opotřebení a začne se dříveji rozpadat. U lidského těla je to stejné, akorát místo rozpadajících se zdí přichází bolest zad a kloubů. Stejně jako základy domu potřebuje lidské tělo také pevné, vestavěné těžiště, aby si zachovalo svou strukturální integritu a předešlo se zraněním. Trénink s nefunkčním systémem bude pouze prohlubovat současné a budovat nové dysfunkce na těle. Proto je náprava nedostatků v držení těla prvním krokem k rozvoji správného pohybu a konci bolesti zad.

Korekční cvičení je proces přetváření starých nevyvážených pohybových vzorců způsobujících bolest zad a jejich nahrazení účinnějšími funkčními vzorci. Pomocí funkčních tréninkových technik, jako je správné postavení kloubů, aktivní dekomprese páteře, brániční dýchání a vytváření vyvážené tenze, můžeme přeprogramovat staré dysfunkční pohybové vzorce na nové funkčnější a efektivnější, které předcházejí mnohým zraněním.

Pohybová a koordinační cvičení

Špatné držení těla a stím špatně postavené těžiště při pohybu může vést k nechtěným kompenzacím, které by následně mohly vést ke zranění. FP zaměřuje své cviky v rámci všech tří dimenzí pohybu a tím replikuje pohybové situace z každodenního živta. To zlepšuje automatický, vnitřní smysl pro pohyb vašeho těla. Cílem je udržet stabilní těžiště při provádění pohybů.

Pro úspěšnou navigaci v našem prostředí je hlavní načasování pohybu. V tangu musí jeden tanečník provádět své kroky a zároveň reagovat na kroky svého partnera. Úspěch zápasníka je dán tím, jak dobře si jeho tělo zachová strukturální integritu při pohybu v různých rovinách pohybu, a to vše při nutnosti reagovat na náhodnou akci v ringu. Pouhé přecházení ulice vyžaduje, aby člověk držel trajektorii chůze vpřed a zároveň byl připraven uhnout neočekávanému autu. Pokud budete pozorovat tělo, jak chodí, běží a hází ve zpomaleném záběru, zjistíte, že se končetiny houpou v rytmickém, parabolickém pohybu. Kyvadlové pohyby jsou formou vícerozměrného cvičení, které dodržuje tyto přirozeně se vyskytující pohyby. Jejich pravidelné začlenění do tréninkového plánu je nesmírně důležité, protože učí správnou svalovou aktivaci, načasování a přesnost pohybu v reláných situacích. V důsledku toho se zlepší reakční doba, sportovní výkon a vytrvalost. Můžete dokonce získat zvýšený pocit vnitřního klidu, protože jste připraveni přizpůsobit se jakýmkoli náhodným silám a situacím, které vám přijdou do cesty.

functional patterns pulley press

Revoluce

Functional Patterns se stává novým standardem ve světe fitness pro dosažení optimálního lidského zdraví. Budoucnost, po které každý z nás touží, spočívá nakonec ve fyzickém zdraví, regeneraci a dlouhověkosi. Každý z nás má moc dosáhnout takovéto budoucnosti.

POKUD JSTE PŘIPRAVENI

        • Snížit svůj tělesný tuk.
        • Pohybovat se bez bolesti.
        • Zlepšit si své držení těla.
        • Zlepšit svůj sportovní výkon.
        • Ciťte se dnes silnější než včera.
        • Zlepšit kognitivní funkce.

Neváhejte metodu Functional Patterns vyzkoušet.

Hledáte pomoc s tréninkem nebo bližší spolupráci?

Kontaktujte nás na info@vonofit.cz

Možnosti osobních tréninků nalezete zde https://vonofit.cz/sluzby/osobni-trenink/

Článek napsal VONOFIT

Další články

Bolesti dolní části zad kvůli dřepování

Bolesti dolní části zad kvůli dřepování

Dřep s osou je jedním z nejoblíbenějších cviků, který patří mezi základní silové cviky. Cvik svým klientům doporučují jak mnozí fitness trenéři, tak i někteří fyzioterapeuti. Pomáhá zvyšovat sílu nohou a hýžďových svalů. Kromě mrtvého tahu budete jen těžko hledat...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš