Fascie: Co to je a proč by nás to mělo zajímat?

Co to je fascie?

Fascie je tenký obal pojivové tkáně, který obklopuje a drží každý orgán, cévu, kost, nervové vlákno a sval na místě. Fascie má nervy, které ji činí téměř stejně citlivou jako kůži, a když je ve stresu, tak se zpevní.

Ačkoli fascie vypadá jako jeden list tkáně, je ve skutečnosti tvořena několika vrstvami s tzv. hyaluronan kapalinou mezi . Je navržena tak, aby se při pohybu natahovala. Ale jsou určité příčiny, které způsobují, že fascie houstne a stává se lepkavou. Když vyschne a stáhne se kolem svalů, může omezit pohyblivost a způsobit vznik bolestivých uzlů.

fascia-web

Svalová bolest a ztuhlost související s fascií

Zdravá fascie je hladká, kluzká a pružná. Faktory, které způsobují, že se fascie stává lepkavou a zvrásní (tzv. adheze) patří:

 

    • Životní styl s omezenou fyzickou aktivitou (příliš málo každodenního pohybu)
    • Opakovaný pohyb, který přetěžuje jednu část těla (asymetrie)
    • Trauma, jako je operace nebo zranění
    • Dehydratace: fascie je tvořena až ze 70% vodou

Adheze fascií

U některých lidí se adheze může časem zhoršit, což způsobuje, že fascie stlačuje a zkrucuje svaly, které obklopuje. To může mít za následek tvrdé, citlivé uzlíky ve svalech, tzv. spoušťové body (trigger pointy). Syndrom myofasciální bolesti je stav, kdy tyto spouštěcí body způsobují bolest:

 

    • Během pohybu
    • Při působení tlaku
    • Ve zdánlivě nesouvisejících částech těla (odkazovaná bolest)

Jak udržet fascii pružnou?

Udržování zdravé fascie má mnoho výhod. Budete se snadněji pohybovat, budete mít lepší rozsah pohybu a budete pociťovat méně bolesti. Věci, které můžete udělat, abyste předešli problémům s fascií, zahrnují:

 

    • Více pohybu: Kromě konzistentního, ale rozmanitého cvičení je důležité být aktivní po celý den. Pracujete u stolu? Každou hodinu si udělejte alespoň dvouminutovou přestávku, abyste vstali a rozhýbali se a rozproudili krev, což pomáhá fascii zachovat pružnost. 
    • Hydratace: Fascie se skládá ze 70% z vody. Aby byla zdravá a pružná, je důležité se udržovat dostatečně hydratovaný/á.
    • Správné držení těla: Hrbení se při sezení nebo u telefonu či špatný styl chůze může způsobit stažení fascie. Snažte se udržovat dobré držení těla při sezení nebo stání a zdokonalte svoji chůzi.
foam-roller-myofascial-release

Způsoby, jak zmírnit bolest fascií

Existují různé strategie, které pracují na uvolnění bolestivých uzlů, jako například:

Léčba fascií často vyžaduje použití více než jedné terapie. Léčebný plán může zahrnovat kombinaci věcí, jako jsou: tepelná terapie, protizánětlivá dieta a uvolnění myofasciálního systému pomocí masážních pomůcek (myofascial release).

Článek napsal VONOFIT

Další články

Bolesti dolní části zad kvůli dřepování

Bolesti dolní části zad kvůli dřepování

Dřep s osou je jedním z nejoblíbenějších cviků, který patří mezi základní silové cviky. Cvik svým klientům doporučují jak mnozí fitness trenéři, tak i někteří fyzioterapeuti. Pomáhá zvyšovat sílu nohou a hýžďových svalů. Kromě mrtvého tahu budete jen těžko hledat...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš