Správná obuv je důležitější, než se zdá!

Ať už pravidelně navštěvujete posilovnu, jste vášnivými tenisty nebo rádi chodíte na pěší túry, všechny fyzické aktivity vyžadují pečlivý výběr obuvi. Je prokázané, že správně zvolená obuv nejen zvyšuje efektivitu cvičení a výkon, ale zejména se díky ní vyvarujete zbytečným úrazům a dlouhodobým zdravotním problémům.

Nepodceňujte výběr obuvi

Vhodná sportovní obuv může zlepšit výkon, jelikož je speciálně navržena tak, aby poskytovala vhodnou oporu a stabilitu pro určitou aktivitu. Naopak špatně zvolená obuv může vedle diskomfortu chodidel způsobit zdravotní problémy celého těla. Časem totiž může nevhodná obuv způsobit deformaci chodidel, což vede k ředě dalších zdravotních problémů jako zatěžování a bolesti zad, kolen a kyčlí, jelikož špatné boty staví tělo do nepřirozené polohy a způsobuje nesprávné nastavení kloubů, šlach a vazů. Později mohou občasné nepříjemnosti vyústit v dlouhodobé chronické bolesti a vážnější onemocnění. Ke špatné obuvi se pojí i nepříjemné akutní úrazy, které hrozí jak profesionálním sportovcům, tak začátečníkům. Ti jsou dokonce náchylnější k úrazům často kvůli nesprávné formě při cvičení.  

Liší se obuv na běh a na posilování?

Při sportu jsou práce chodidel a důležitost správných bot mnohdy podceňovány, přitom hrají ve cvičení zásadní roli. Požadavky pro obuv se však liší od aktivit, pro kterou danou obuv hledáte.

Běh

Pro běh volte boty, které jsou lehčí a mají pružnou podrážku. Běh totiž spočívá v opakovaném pohybu chodidel vpřed a ideální obuv by měla stabilizovat nohu a zároveň tlumit nárazy chodidel o zem.

Jestliže běháte na pásu, po chodnících a silnicích či jiných zpevněných stezkách, dejte přednost botám, které umí tlumit tvrdé dopady na pevný povrch a mají hladkou podrážku pro lepší přilnavost k terénu.

Pokud běháte po terénních trasách s kameny, blátem a dalšími překážkami, volte obuv se silnou podrážkou, kteráse dobře popere s nerovným terénem a sníží riziko uklouznutí a vážných úrazů.

Pro běh na pláži je zase ideální nepoužívat obuv žádnou a využívat tak přirozené volnosti pro chodidlo, díky čemuž se mohou plně zapojit všechny nezbytné svaly v chodidle.

Posilování

Obuv na posilování se liší od běžeckých bot zejména polstrováním – běžecké boty mají měkkou podrážku, která zmírňuje tlak od země, zatímco boty na posilování by měly mít naopak tvrdou podrážku, protože při posilování je pro stabilitu klíčovým faktorem kontakt se zemí, jejímž základem jsou právě naše chodidla.

Boty na cvičení by měly být pevné, aby udržely vaše kotníky stabilní a ochránily vás před úrazem. Vhodnou variantou jsou i tzv. barefoot boty, které pomáhají udržovat přirozený kontakt s podlahou a zajistit stabilitu a zpevnění těla.

Pokud vám to však daný sport a terén dovolují, doporučujeme cvičit naboso. Díky tomu, že se vaše chodidla spojí přímo se zemí, zlepší se vaše stabilita, koordinace a smyslové vnímání při sportování. Především se však během cvičení bez bot zapojí všechny svaly v chodidlech a posílí se. To s botami není vždy možné – boty totiž drží chodidlo v určitém tvaru, tudíž přebírají funkci některých svalů. Bez bot musí svaly v chodidlech pracovat více, abyste udrželi rovnováhu a dokázali zůstat vzpřímení, tím zabráníte tomu, aby vám svaly v nohou atrofovaly. Ujistěte se však, že danou aktivitu je bezpečné provádět bez bot. 

ankle-pain

4 Tipy, aby vám boty dobře sloužily

Vámi vybraná obuv by měla plnit svůj účel a pomoct vám dosáhnout těch nejlepších výsledků. Proto vám přinášíme 4 tipy k tomu, jak nakupovat boty tak, aby vám boty náležitě sloužily.

1. Specializované obchody vítězí

Kvalitní boty hledejte v obchodech, kte se specializuna sportovní obuv. Máte tím možnost vyzkoušet různé značky a typy bot. Neváhejte se také poradit s vyškolenými zaměstnanci.

V některých specializovaných obchodech najdete také stroj na diagnostiku chůze a běhu, který zkoumá, jak došlapujete a kterou část chodidel zatěžujete nejvíce. Díky tomu vyberete obuv, která odpovídá Vašim potřebám.

2. Nakupujte boty po tréninku

Podiatři doporučují otestovat obuv po tréninku či na konci dne, kdy mohou být nohy oteklejší, a tudíž potřebují v botě více prostoru. Vyzkoušejte si boty na obou nohách a v ponožkách, které obvykle používáte pro daný sport.

3. Na nepadnoucí boty si nezvyknete

Ujistěte se, že se ve vybrané obuvi cítíte pohodlně. Nekupujte špatně padnoucí boty v domnění, že si na ně časem zvyknete!

Pata by měla držet na místě, aby nedocházelo k jejímu sklouzávání. Mějte v botách trochu volného místa mezi prsty a špičkou bot. Velikost této mezery by měla být zhruba šířkouvašeho palce u ruky.

V botách byste se neměli cítit stísněně – otestujte, zda můžete snadno hýbat prsty. Právě příliš úzké boty jsou častou příčinou zdravotních komplikací, např. zarostlého nehtu, puchýřů či různých deformací prstů.

4. Boty mají také svou životnost

Pokud zpozorujete u své obuvi trhliny, zhoršenou funkčnost nebo jiné známky opotřebení, je na čase boty vyměnit za nové. K delší životnosti boty používejte pouze k aktivitám, ke kterým jsou uzpůsobeny.

Závěr

Pokud se chcete vyvarovat zdravotním problémům a podpořit svůj růst ve sportu, prvním krokem by měla být správně zvolená obuv. Jestliže vám však váš oblíbený sport a prostory dovolují nemít boty žádné, dejte přednost cvičení naboso. Základem pro pohyb jsou právě naše nohy, a tudíž bychom je měli chránit, aby naše oblíbené fyzické aktivity zůstaly součástí našeho života.

Článek napsala Luci 

Další články

Bolesti dolní části zad kvůli dřepování

Bolesti dolní části zad kvůli dřepování

Dřep s osou je jedním z nejoblíbenějších cviků, který patří mezi základní silové cviky. Cvik svým klientům doporučují jak mnozí fitness trenéři, tak i někteří fyzioterapeuti. Pomáhá zvyšovat sílu nohou a hýžďových svalů. Kromě mrtvého tahu budete jen těžko hledat...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš