Vejce: co se ukrývá pod skořápkou a jak je správně vybírat

K úspěchu ve fitness či udržení celkového zdraví nestačí pouze fyzická aktivita – zahrnuta by měla být také kvalitní strava. Skvělým parťákem mohou být i obyčejná vejce, která jsou tajnou zbraní každého, kdo si zakládá na zdraví. Nestojí mnoho, můžete je připravit na x způsobů a díky tomu, že v podstatě obsahují vše potřebné pro vznik kuřete, jsou nabita mnoha životně důležitými živinami.

vejce-slepice
Existuje však celý orchestr druhů vajec a pro spotřebitele tak může být těžké vybrat ta nejkvalitnější. Podívejte se s námi na to, co v sobě vejce pod skořápkou skrývají, a jakým vejcím byste se měli vyhnout.

Poklad v kuchyni

Vejce se často řadí mezi tzv. „superfoods“, a to oprávněně! Disponují totiž řadou důležitých a zdraví prospěšných živin. Stala se tak oblíbenou až nepostradatelnou potravinou nejen při budování svalů.

Vejce se skládá z bílku a žloutku. Bílek je bohatý na bílkoviny a zároveň má malé množství kalorií. Na druhou stranu žloutek kromě bílkovin obsahuje také tuk a další mikroživiny. Tudíž se dobře balancují a vytváří spolu vejce s vysoce blahodárnými účinky.

Jaké živiny ve vejcích najdeme?

  • Bílkoviny: Vejce jsou považována za zdroj velmi kvalitních bílkovin a obsahují v podstatě všechny základní aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Jedno vejce obsahuje průměrně 6 g bílkovin.
  • Vitaminy: 12 ze 13 potřebných vitaminů nalezneme ve vejcích (schází pouze vitamin C). Více není potřeba říkat.
  • Minerály: Vejce jsou bohatá na fosfor, vápník a draslík a obsahují také přiměřené množství sodíku.
  • Cholin: Cholin je mikronutrient nezbytný mimo jiné pro správnou funkci a vývoj mozku a metabolismus. Jedno vejce obsahuje přibližně 25 % doporučené denní dávky cholinu.
  • Lutein, zeaxanthin: Barviva lutein a zeaxanthin, které najdeme ve žloutcích, mají antioxidační účinky a chrání zdraví našich očí. Také filtrují modré světlo, které může být škodlivé pro celé tělo.

Cholesterol: Dlouho se myslelo, že vejce nezdravě zvyšují hladinu cholesterolu. Je však řadou studií ověřeno, že zdravý člověk toho se nemusí bát.

Vejce jako parťák ve fitness

Již tedy víme, že vejce jsou „nacpaná“ všelijakými potřebnými živinami. Prospívají tím v mnoha oblastech našeho zdraví – fungují jako prevence chronických onemocnění, podporují správnou funkci mozku, chrání naše oči a udržují naši pleť pružnou a zdravou.  A jak pomáhají vejce v naší cestě za vysněnou postavou?

  • pomocník při hubnutí – bílkoviny ve vejcích stimulují pocit sytosti, což může snižovat tendenci přejídání a podporovat hubnutí
  • zvýšená produkce testosteronu
  • růst svalů – celá vejce poskytují zhruba 6 g kvalitních bílkovin, které jsou ze zhruba 57 % v bílku a 43 % ve žloutku, nevyhazujte tedy žloutky v domnění, že samotné bílky vám zajistí nejvíce bílkovin
  • regenerace po fyzické námaze – vejce obsahují aminokyseliny, které jsou ideální pro regeneraci a budování svalů

tuk – vejce mají velmi výhodný poměr bílkovin : tukům, obsahují zhruba 6 g bílkovin, zatímco tuku v nich najdeme pouze kolem 5 g, navíc velice zdravých tuků

Jak vybrat ideální vejce

Není vejce jako vejce. Jejich kvalita, prospěšnost pro tělo a riziko nemocí jako je salmonela se odvíjí od různých faktorů. Způsob chovu také určuje, zda muselo zvíře pro vejce trpět. Abyste z nich vytěžili co nejvíce, přinášíme vám průvodce pro výběr vajec.

1) Skořápka vejce

vejce-znaceni

Každá skořápka vejce je označena razítkem, z něhož můžete vyčíst původ vejce.

První číslice označuje metodu chovu slepic:

0 – ekologický chov, bio

1 – volný výběh

2 – halový chov, vejce z podestýlky

3 – klecový chov

Dále se na skořápku píše země původu:

CZ – Česká republika

SK – Slovensko

DE – Německo

AT – Rakousko

LT – Litva

apod.

Kód končí čtyřčíslím, které značí registrační číslo hospodářství.

2) Obal vajec

Na obalu najdete třeba jakost vajec:

A (čerstvá) – vejce určená pro maloobchodní prodej

B – vejce určená pro průmyslové zpracování (v běžných obchodech je nenajdete)

Vejce jakostní skupiny A lze najít ve velikostech:

S – malá vejce, < 53 g

M – střední vejce, 53 – 63 g

L – velká vejce, 63 – 73 g

XL – velmi velká vejce, > 73 g

Naše doporučení

Doporučujeme vybírat vejce s co nejnižším prvním číslem, a to nejen kvůli důstojnějším životním podmínkám slepic, ale také kvůli vašemu zdraví. Slepice, které žijí v přirozenějším prostředí, jsou zdravější, a tudíž snáší zdravější vejce. To potvrzuje i studie, ve které slepice z volného chovu snesla vejce s výrazně větším množstvím vitaminu D. Také krmivo slepic ovlivňuje kvalitu a množství živin ve vejcích. Je vám asi jasné, že slepice z volného výběhu, která po celý svůj život jedla trávu, žížaly a červíky, snáší zdravější vejce než ta, která je krmena umělými krmivy.

Závěr

Vejce se stala pevnou součástí jídelníčku mnoha lidí, a to nejen ve fitness světě. Jsou totiž nabita proteiny a řadou potřebných živin, přičemž kalorií mají relativně málo. Neměla by však být podceňována také kvalita vajec, která závisí především na tom, z jakého chovu pochází. Vybírejte vejce tedy pečlivě a zařaďte je do svého každodenního jídelníčku – vejce jsou jídlem šampionů!

Článek napsala Luci 

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš