Tajemství zdravého těla i mysli – grounding

Lidstvo a moderní medicína přišly na spoustu způsobů, jak vylepšit naše zdraví – někteří se však domnívají, že občas stačí stát pevnýma nohama na zemi. A to doslova!

Naše Země by se dala přirovnat k obrovské baterii, která obsahuje přirozený elektrický náboj. Tento zvláštní druh energie je právě jednou z možných prevencí či řešení mnoha zdravotních problémů.

grounding-no-shoes

Háček je v tom, že dnes tyto elektrony nevyužíváme tak moc jako naši předkové, kteří díky nim ani neznali zánětlivá onemocnění. Boty nás oddělily od Země, a tudíž už nejsme napojeni na přírodní energii Země.

Pokud chcete přirozeným způsobem otevřít dveře vyšší výkonnosti, vyhnat ze sebe stres a úzkosti, či zlepšit kvalitu spánku, grounding je vaším klíčem!

Grou… cože?

Už jste se někdy pokusili běhat bosí po trávě nebo písku, aniž byste přemýšleli nad tím, že budete mít špinavá chodidla? Pak jistě znáte ten pocit volnosti, euforie a nově nabité energie, kterou vám taková aktivita přivedla.

A právě v tom spočívá grounding, nebo také earthing – lidé se na několik minut nebo i hodin spojí s přírodou tím, že třeba chodí bosí po trávě nebo se dotýkají rukama půdy. Takové praktiky jim totiž pomáhají zvýšit hladinu energie, překonat úzkost či zlepšit spánek.

Trocha fyziky

Podstatou groundingu je využití Země ke stabilizaci našeho těla. Země má mírný záporný elektrický náboj, zatímco my si během dne vytváříme v těle kladný elektrický náboj.

V minulosti, když lidé chodili bosí a spali na zemi, se s přímým kontaktem se zemí navzájem vyrušil kladný a záporný náboj a tělo zůstalo neutrální. Dnes jsme však od země izolovaní (nejen) botami, tím pádem se naše tělo do neutrálního stavu nevrací. Naopak se v nás hromadí kladný náboj, který nám ubírá energii a může způsobit záněty či psychické problémy.

Jak grounding pomáhá

Samotný grounding vyžaduje více výzkumů, avšak již nyní se mnoho odborníků shoduje, že grounding nám prospívá v mnoha oblastech lidského zdraví, a řada studií vykazuje slibnou souvislost mezi groundingem a měřitelným zlepšením různých zdravotných problémů. Navíc škodlivost této praktiky je minimální.

Výzkumy hlásí zlepšení různých fyzických i psychických problémů, včetně těchto:

  • zvýšená energie a vitalita
  • zmírnění zánětů a bolestí, urychlené hojení
  • snížení hladiny stresu a úzkostí
  • zlepšená kvalita spánku, pomáhá při chronických únavách
  • urychlená regenerace po intenzivní sportovní aktivitě
  • normalizace biologických rytmů těla
  • zlepšený krevní oběh, krevní tlak

Významnou roli v našem těle hraje kortizol, tzv. stresový hormon, který je spojený s reakcí těla na stres, pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, reguluje metabolismus a pomáhá snižovat záněty. Při groundingu se normalizuje denní rytmus kortizolu, což má za výsledek většinu z výše uvedených pozitivních účinků.

Pozitivní dopady groundingu pocítíte už přímo během jeho praktikování – lidé se při groundingu cítí soustředěně, energicky, vyrovnaně a stabilizovaně. Toho můžete využít i v posilování a sportování – cvičením naboso navazujete přímý kontakt se zemí, čímž je vaše cvičení efektivnější a potenciálně můžete podat lepší výkon.

barefoot-mountains

Je to jednodušší, než se zdá!

Jak praktikovat grounding? Způsobů, jak se „uzemnit“, by se dalo vypsat mnoho. Všechny však mají společný cíl: spojení se Zemí. Nejprve se ale ujistěte, že vám dané prostředí a terén umožňují grounding – bezpečnost je vždy na prvním místě!

  • procházka nebo běh naboso po trávě, půdě či písku alespoň na 30 min
  • venkovní cvičení naboso
  • ležení a válení se na zemi (v trávě, na písku)
  • ponoření do vody – brouzdání v čistém jezeře, plavání v moři
  • pomůcky pro grounding při spánku, práci apod.: speciální podložky, ponožky, ložní povlečení

Kdy zahodit boty na cvičení

Na intenzivní dynamické cvičení či běh na páse si raději boty nechte – je potřeba tlumit tvrdé nárazy na zem, čemuž pomáhají správně zvolené boty.

Při silovém tréninku se však obejdete i bez bot. Boty vás mohou dokonce omezovat, protože drží chodidlo v určitém tvaru. Mimo to také přebírají důležité funkce svalů v chodidle, tudíž mohou svaly postupně atrofovat. Bez bot se chodidla posílí, naučí se udržet rovnováhu a budete mít díky přímému kontaktu se zemí lepší koordinaci i výkon.

Závěr

V dnešní moderní době jsme si již zvykli na to, že jsme odděleni od země. Nezdá se to jako velký problém, avšak právě izolace těla od země může vysvětlovat fyzické i psychické problémy, které naši společnost sužují. Nebojte se tedy čas od času znovu připojit k naší Zemi, která nám nabízí „bezplatný lék“ v podobě elektronů – třeba cvičením nebo chůzí naboso. Vaše tělo vám za to poděkuje!

sprouting-sunflower

Bonus: Zajímavý výzkum na konec

Jedna studie ukázala, že slunečnicová semínka, která byla uzemněna v zemi, měla ve srovnání s těmi, která uzemněna nebyla, výrazně větší přínos z toho, že nebyla „stresována“ oddělením od Země.

Stejný princip lze aplikovat i na lidské tělo, přičemž studie rovněž potvrzují pozitivní důsledky u těch, kteří jsou více „uzemněni“.

Článek napsala Luci 

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš