Nejdůležitější vitamin! Víte, jak ho čerpat?

Nikdy dříve nečelila tak velká část lidstva nedostatku vitaminu D jako dnes. To, že jím trpí velká část populace, však neznamená, že bychom ho měli přehlížet. Právě naopak, deficit vitaminu D má za následky vážná onemocnění, včetně řídnutí kostí, hormonální dysbalanci a náchylnost k vážným zraněním (nejen) ve stáří. Taková představa děsí mnoho z nás, ale nebojte – ještě máte čas toto spravit!

sun

O vitaminu D

Vitamin D patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. To znamená, že se lépe vstřebávají v tucích a pro vyšší efektivitu vitaminu D je potřeba doplňovat tělo i zdravými tuky, např. ořechy, máslem, ghí, sádlem, lojem, rybami či olivovým olejem. 

Vitamin D reguluje mnoho procesů v těle, zejména funkce vápníku a fosforu, proto je potřebný pro správné fungování organismu. Jeho deficit vede k řadě onemocnění. 

Vitamin D je skupina látek, která zahrnuje vitaminy D1, D2 a D3. Celou skupinu vitaminu D dostáváme zejména z UVB paprsků ze slunce. Také ho lze získávat z některých potravin a suplementů. 

Ovlivňuje více, než si myslíte!

Vitamin D je silný všestranný pracovník v našem těle, avšak většina z nás si jeho důležitost plně neuvědomuje. Je pro nás tak klíčovou látkou, že se naše tělo v rámci evoluce naučilo ho samo syntetizovat. Vytváří se v kůži, když je vystavená UVB záření ze slunce. Převážná většina buněk v těle má receptory vitaminu D. O které se jedná?

Kosti a zuby

Vitamin D podporuje absorpci a následné udržení správné hladiny vápníku a fosforu a dalších minerálů. Díky tomu je schopný tvořit a udržovat silné a zdravé kosti a zuby.

Zuby bývají považovány za naší vizitku, tudíž bychom se o ně měli adekvátně starat. Vitamin D umožňuje remineralizaci, proces, při kterém se navracejí minerály do zubních tkání. Díky tomu výrazně snižuje riziko zubních kazů.

Svaly

Častokrát se opomíjí efekt vitaminu D na svaly, přitom však hraje zásadní roli v jejich správné funkci a růstu. 

Při fyzické zátěži se naše svalová vlákna ničí a jejich následnou opravou budujeme svaly. Tomuto procesu napomáhají dostatek spánku, správná výživa, hydratace… ale také vitamin D. Vitamin D reguluje prozánětlivé cytokiny, které obnovují svalovou hmotu po její zátěži (tedy po tréninku). Proto se vitamin D podílí na opravě a budování svalů

Vitamin D také reguluje svalovou kontrakci během cvičení, čímž se zlepšuje celkový výkon svalů a snižuje se risk zranění

Imunitní systém

Imunitní systém funguje jako jednotka vojáků, která nás chrání, jakmile se v našem těle objeví vetřelci. Jeho důležitost nesmí být podceňována a řada studií potvrzuje, že vitamin D náš imunitní systém podporuje. 

Lidé, kteří trpí deficitem vitaminu D, musí častěji soupeřit s infekcemi, zejména s respiračními onemocněními.Vitamin D totiž má protizánětlivé vlastnosti a podporuje schopnost organismu aktivovat imunitní systém, když je potřeba. Dokáže zlepšit funkci imunitních buněk, které nás chrání proti patogenům. 

Díky všem těmto vlastnostem vitamin D snižuje riziko onemocnění, zejména respiračních. To dokazuje i fakt, že v zimě lehce onemocníme – v zimě je totiž slunečního záření méně, a tudíž máme nižší přísun vitaminu D, který by nás ochránil!

Hormonální rovnováha

Hormony bývají podceňovány, avšak velká část obyvatel trpí nerovnováhou hladiny hormonů, která ovlivňuje jak fyzické, tak psychické zdraví. Vitamin D pomáhá regulovat hladiny řady hormonů, včetně testosteronu, estrogenu, progesteronu či inzulinu. Jejich hladinu lze zjistit pomocí krevních testů.

TIP: Pokud vás trápí nerovnováha testosteronu, napravte to s příručkou pro maximalizaci testosteronu.

To však není všechno – mezi další funkce vitaminu D patří regulace nálad a snížení deprese, nervový přenos, podpora hubnutí či regulace srážlivosti krve. 

vitamin-d

Nedostatek vitaminu

Kritickým deficitem vitaminu D trpí obrovské číslo lidí. Dnes je jím ohroženo zhruba 50 % evropské populace a toto číslo může během zimy vzrůstat. Mezi příznaky nedostatku vitaminu D patří:

  • únava, ospalost
  • vypadávání vlasů
  • bolesti a oslabení kostí a svalů
  • náchylnost k onemocněním
  • hormonální nerovnováha

Dlouhodobý vážný nedostatek vitaminu D vede k různým zdravotním problémům, včetně osteoporózy, snížené imunitě, kardiovaskulárním onemocněním a dalším. Zda opravdu patříte ke skupině obyvatel, kteří trpí nedostatkem vitaminu D, si můžete potvrdit krevním testem

Slunce, náš největší zásobník vitaminu D

Nejlepší způsob, jak doplnit vitamin D, je přirozeně pobytem na slunci. Snažte vystavit pokožku na slunci každý den. Častým předmětem diskuze jsou opalovací krémy, které sice mají chránit pokožku před negativními vlivy UVB paprsky, ale zároveň blokují část UVB záření, které je nezbytné pro tvorbu vitaminu D. My z toho důvodu nedoporučujeme používání opalovacího krému. Pokud obyčejně moc času na slunci nestrávíte, začněte pozvolna s několikaminutovým pobytem na slunci. Nezapomeňte – slunění se přes sklo se nepočítá, pokožka by měla být přímo vystavena slunci!

Na sluníčko se však nemůžeme vždy spolehnout – během chladných měsíců svítí slunce méně a navíc trávíme více času uvnitř a nosíme několik vrstev oblečení, přes které se sluneční paprsky do těla nedostanou. Množství UVB paprsků také snižuje míra znečištění ovzduší, konkrétní denní doba i náš odstín kůže (tedy množství melaninu). Jak si tedy zajistit dostatek vitaminu D i přes tyto jevy? 

Když slunce nestačí

Dalším přirozeným způsobem doplnění vitaminu D je přes potravu. Mezi potraviny bohaté na vitamin D patří: tučné ryby (lososi, makrely, sardinky apod.), maso a masné výrobky, vejce a houby. Jak jsme již zmiňovali, doporučuje se také jíst potraviny bohaté na živočišný tuk (máslo, ghí, sádlo, lůj, ryby, olivový olejem), které zvyšují vstřebatelnost vitamínu

Za vhodnou alternativu se považují i doplňky vitaminu D, které doporučujeme zejména v zimních obdobích. Doplňky přichází ve všelijakých formách a jsou volně prodejné. S jeho výběrem a dávkováním vám může poradit lékař či farmaceut. Nadbytek vitaminu D se přirozeně nevyskytuje často, ale může k takové situaci dojít, pokud jedinec dlouhodobě bere větší množství vitaminu D, než by měl. To může způsobit toxicitu a vážná onemocnění ledvin, srdce a dalších orgánů. Pro přesné informace o hladiny vitaminu D doporučujeme pravidelně chodit na krevní testy, díky kterým můžete přizpůsobit suplementaci vitaminu D svým potřebám.

Závěr

V důsledku nedostatku vitaminu D mnoho z nás v budoucnu čekají vážné zdravotní komplikace. Takový osud však můžete oddálit, nebo se mu dokonce vyhnout. Choďte na slunce a doplňujte vitamin D, vaše budoucí já vám za to poděkuje.

Článek napsal VONOFIT

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš