Závislost je silné slovo, které se pro cukr obvykle nepoužívá, ale přestat ho jíst může být velmi obtížné. Znáte to? Dáte si něco sladkého a za chvíli chcete ještě víc. Cukr se však přidává i do potravin, které sladké zdaleka nejsou. Je všude, a proto ho snadno ve své stravě přehlédneme. Vyvolá pocit slasti, dodá energii a pomůže se soustředěním. Nevýhodou je, že až účinek vyprchá, budeme dávku vyžadovat znovu a pravidelně. Proč?

Evoluční funkce cukru: Proč jsme naprogramováni ho milovat?
Cukr (glukóza) hraje v našem těle klíčovou roli jako zdroj energie pro fungování organismu. Poskytuje rychlé a snadno dostupné palivo pro naše buňky, zejména ty mozkové. Mozek totiž tvoří asi 2 % tělesné hmotnosti, ale spotřebuje 20 % energie získané z glukózy, což z něj dělá hlavního spotřebitele.
V těle se cukr rozloží na glukózu a fruktózu, která aktivuje v těle procesy pro ukládání tuku. To bylo pro naše předky velkou výhodou v dobách, kdy bylo málo jídla. Ten, kdo byl schopen získat dostatek cukru například z medu a ovoce, měl větší šanci na přežití a reprodukci.
Přestože se náš životní styl a strava v průběhu tisíciletí vyvíjely, touha po sladkých potravinách zůstala zakódována v našem genetickém dědictví (DNA).
Proč se cukr považuje za drogu?
Cukr se stejně jako kokain a opium rafinuje z rostlin, aby se získaly čisté bílé krystalky. Tento proces zpracování zřejmě významně zvyšuje jeho návykové vlastnosti.
Potvrdili to vědci z univerzity v Bordeaux v roce 2007, kteří zjistili, že cukr má v mozku větší vliv než drogy. Podle experimentů je rafinovaný cukr čtyřikrát návykovější než kokain!
Mnoho dalších studií přirovnává účinky cukru k účinkům opiátů. Stejně jako heroin, nikotin a alkohol vyvolává reakce v oblasti mozku zvané „centrum odměny“. Ovlivňuje endorfiny, hormony spojené s pocity potěšení, vášní, euforií a úlevou od bolesti.
Cukr rozzáří endorfinová centra tak, že blikají jako rozbitý semafor všemi třemi barvami najednou. Příliš vysoká stimulace těchto receptorů vytváří v mozku nadměrné signály odměny, které mohou přehlušit mechanismy sebekontroly a vést k závislosti.
Jinými slovy, rafinovaný cukr přebíjí všechny mozkové receptory, které mají regulovat chuť k jídlu. Teď už to není hlad, ale vaše chutě. A vy chcete víc a víc.
Sladké nebezpečí přidaného cukru
Cukr se přirozeně vyskytuje ve všech potravinách, které obsahují sacharidy, jako je ovoce a zelenina, obiloviny a mléčné výrobky. Konzumace těchto celistvých potravin je v pořádku, protože obsahují také velké množství vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů a mléčné výrobky navíc bílkoviny a vápník. Tělo tyto potraviny tráví pomalu a cukr v nich poskytuje buňkám stálý přísun energie.
Problém nastává, když konzumujete příliš mnoho přidaného cukru, který se využívá pro zvýraznění chuti nebo prodloužení trvanlivosti výrobků. Najdeme ho i tam, kde to nečekáme. Začněte si důkladněji číst etikety se složením a zjistíte, že je přidáván do nápojů, jogurtů, ranních fitness cereálií i sušenek.
Odborné studie dokazují, že příliš mnoho cukru škodí:
- Může způsobit rezistenci vůči leptinu, důležitému hormonu, který reguluje hlad a říká tělu, aby přestalo jíst. To může vést k přejídání a přibírání na váze.
- Pití velkého množství nápojů slazených cukrem je spojeno se zvýšeným množstvím viscerálního tuku, což je druh hlubokého břišního tuku spojený s cukrovkou a srdečními onemocněními.
- Studie provedená na 24 452 lidech zjistila, že konzumace sladkých výrobků souvisí s akné.
- Další výzkum ukázal, že lidé, kteří pili sladké nápoje po dobu více než 4 let (včetně nealkoholických nápojů a 100% ovocných šťáv) měli vyšší riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Kolik cukru je příliš?
Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby byl denní energetický příjem (kcal/den) z cukru maximálně 10 %.
Průměrně aktivní dospělý člověk potřebuje 2000 kcal denně. Z této hodnoty by mělo pocházet maximálně 10 % z cukrů, což se rovná 200 kcal = 50 gramů cukru.
To představuje přibližně:
- 12 čajových lžiček cukru
- 500 ml Coca Coly
- 600 ml pomerančového džusu
- 400 g jogurtu
- 7 lžící medu
Jeden sladký nápoj denně vás tedy může přiblížit doporučenému dennímu limitu přidaného cukru.
Závěr
Cukr potřebujeme, ale nic se nesmí přehánět. Měli bychom ho přijímat zejména z rostlinných zdrojů a celistvých potravin, jako jsou obiloviny a ovoce. Pozorně si čtěte složení výrobků, přidaným cukrům se nejlépe vyvarujte a zvolte zdravější alternativu. Samozřejmě je v pořádku si jednou za čas dopřát sladkou tečku, ale neměla by se stát pravidlem, které může ohrozit naše zdraví.
Článek napsala Bára Hlaváčová