Smutná pravda o proteinových tyčinkách

Ultra protein bar, high protein, excelent protein bar… Takovými slovy nás mohou zaujmout blyštivé obaly proteinových tyčinek. Výrobci slibují fitness nadšencům zdravou a lahodnou svačinku, která se má roztékat na jazyku a zároveň budovat svaly. Opravdu jsou tak zdravé, jak je zobrazují jejich obaly? Odhalujeme pravdu o proteinových tyčinkách!

protein-bars

Co vám o proteinových tyčinkách neřekli

Většina proteinových tyčinek se skládá z vysoce průmyslově zpracovaných ingrediencí. Obsahují mnoho cukru, přidaných látek, umělých sladidel a dalších látek, které mohou být zdraví škodlivé. Najde se však i pár proteinových tyčinek, které vám vskutku mohou pomoci v nabírání svalů – záleží jen na jejich složení! Obecně čím kratší je složení na obalu, tím kvalitnější.

Na typu proteinu záleží

Bílkoviny jsou tvořeny kombinací 20 aminokyselin, z nichž 8 jich musíme přijímat v potravě, protože si je tělo samo nedokáže vytvořit. Je tedy důležité, aby potraviny, které projdou našimi ústy, obsahovaly co nejpestřejší škálu aminokyselin.

V tyčince by bílkoviny měly tvořit 30 – 40 % její celkové hmotnosti. Nejde však jen o kvantitu – dbejte i na jejich kvalitu.

Nejlepší bílkoviny jsou z živočišného zdroje – mléka. Doporučujeme tedy tyčinky ze syrovátky či kaseinu. Tyto bílkoviny se rychle vstřebávají a mají vysokou biologickou hodnotu, tudíž jsou velmi nápomocné při nabírání svalůPokud se vyhýbáte živočišným produktům, vhodnou rostlinnou alternativou mohou být bílkoviny z konopí, hrachu či rýže. 

Tohle v tyčince opravdu nechcete mít!

1. Cukry

Přidaného cukru (tedy monosacharidů a polysacharidů) by mělo být v tyčince minimum.  Ve velkém množství totiž zvyšují riziko ztučnění jater, obezity a cukrovky, a v neposlední řadě zvyšují hmotnost, a to nezdravým způsobem. 

Komplexní polysacharidy jsou však v tyčinkách v pořádku a v nevysokém množství (zhruba 20 – 25 g na tyčinku) jsou skvělým zdrojem energie při fyzické zátěži.

2. Sója

Sója je vysoce zpracovávaná látka – chemický proces k izolaci bílkovin ze sóji často zanechává toxické látky. Také není efektivní pro svalový růst, protože má nízký obsah BCAA, což je základní stavební kámen bílkovin a je klíčový pro svalový růst a regeneraci. Sója navíc ve větším množství způsobuje hormonální nerovnováhu, například snižováním produkce testosteronu.

3. Umělá sladidla

Umělá sladidla neobsahují v podstatě žádnou výživovou hodnotu a přináší více škody než užitku. Naše tělo totiž není schopno rozpoznat, že se liší od běžného cukru, a jejich konzumace vede k větší chuti na cukr a nezdravé potraviny. Příkladem jednoho takového nejčastěji používaného sladidla je sukralóza.

4. Rostlinné a semenné oleje

Rostlinných a semenných olejů by mělo být v proteinových tyčinkách co nejméně, protože jsou vysoce zpracovávané. Chemickým zpracováním mají oleje nižší kvalitu a mohou obsahovat zdraví škodlivé látky. Také přispívají k nerovnováze nezdravých tuků v těle a vysoký obsah těchto nasycených tuků může zvýšit riziko srdečních a dalších zdravotních chorob. Příkladem rostlinných olejů je třeba palmový, kanolový, arašídový nebo sójový olej. Mezi semenné oleje zase patří slunečnicový či kukuřičný olej (příp. kukuřičný škrob). 

V proteinových tyčinkách by místo toho měly převažovat zdravé tuky, jako jsou třeba ořechy, kakaové boby, másla či mléčný tuk.

5. Potravinářské přísady

Přídatným látkám jako jsou stabilizátory či barviva bychom se měli ve vyšších množství vyhýbat. Ve většině případů totiž nemají žádnou výživovou hodnotu, nýbrž přidávají kalorie a zároveň nijak nepřispívají ke správné životosprávě. Jejich množství v proteinové tyčince zjistíte jednoduše tím, že odečtete hmotnost výživových složek od celkové hmotnosti tyčinky. 

Alternativy

Přestože mohou být proteinové tyčinky lahodné, neměly by být součástí vaší každodenní stravy. Místo toho můžete doplnit palivo třeba těmito mňamkami s vysokým obsahem bílkovin: 

Závěr

Proteinové tyčinky jsou z velké části pouze marketingovým tahem výrobců, kteří do nich přidávají řadu nezdravých látek. Svět se nezhroutí, pokud si čas od času takovou tyčinku dáte. Avšak pokud vám opravdu záleží na vašem zdraví a výsledcích z fitka, doporučujeme zvolit jiné potraviny, které jsou chutnější, levnější a pomohou vám ve vaší cestě za vysněnou postavou. 

Článek napsala Luci

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více
Magický nápoj Kombucha

Magický nápoj Kombucha

Dokážete se zbavit úzkosti pomocí biomechaniky? Tím, že zlepšíte svou neverbální komunikaci, můžete své tělo udělat odolnějším na stres…

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš