Studie a účinky NMN: Opravdu lék na dlouhověkost zakázali?

O NMN jste už možná slyšeli v souvislosti s Davidem Sinclairem, který tento malý zázrak začal zkoumat s cílem zpomalit stárnutí. Působivé výsledky ve studiích mají za následek multimilionový trh světa anti-agingu, kde NMN hraje hlavní roli. Jaké účinky potvrdil výzkum a proč v USA i EU zakázali jeho prodej pod označením doplňku stravy?

nmn-banner

Co je to NMN?

Nikotinamid mononukleotid (NMN) se přirozeně nachází ve všech formách života. Je prekurzorem nikotinamidadenindinukleotidu (NAD+), což znamená, že se přeměňuje na tuto sloučeninu, která se podílí na mnoha biologických procesech. Zajišťuje opravu DNA, její ochranu a správnou funkci mitochondrií, naše hlavní buněčné elektrárny pro tvorbu energie.

S věkem se hladina snižuje

Hladina NAD+ se s věkem přirozeně snižuje. Nedostatek této klíčové sloučeniny může vést ke zdravotním problémům, včetně metabolických poruch souvisejících s věkem, duševních poruch a neurodegenerativních onemocnění, jako je obezita, cukrovka 2. typu, úzkost, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Výzkum však naznačuje, že doplňování prekurzorů NAD+, jako je NMN, může zvýšit tvorbu NAD+ a pozitivně ovlivnit zdravé stárnutí. Není to totiž jen o tom, jak dlouho se dožijeme, ale o tom, jak si to stáří ve zdraví a pohodě užijeme.

V jakých potravinách najdeme NMN?

NMN se v těle vytváří z nikotinamidu, který je také známý jako niacin nebo vitamín B3. Takže, konzumace potravin bohatých na niacin může poskytnout základ pro tvorbu NMN a následně jeho přeměnu na NAD+.

Mezi živočišné a rostlinné zdroje patří zejména brokolice, avokádo, okurka, rajčata a hovězí maso. Pokud však strava sama o sobě nedokáže zajistit dostatečné množství NMN, může být vhodná suplementace.

David Sinclair objevil NMN a sám ho denně užívá

S molekulou NMN je spojován David Sinclair, australský vědec a profesor molekulární biologie na Harvardově univerzitě, a to díky jeho výzkumům spojených se stárnutím a prodloužením života. Sám užívá 1 g NMN každý den. Podle jeho slov se cítí energičtější a jeho krevní ukazatele se ve věku téměř 60 let blíží ukazatelům 31letého člověka. Není tedy divu, že se NMN stal hitem a lidé z celého světa jsou z něj nadšení.

Co říkají klinické studie?

  • Výzkum ukázal, že lidé s různými stavy souvisejícími s věkem, včetně cukrovky a onemocnění jater, mohou mít nižší hladiny NMN a NAD.
  • Jedna studie na zkumavkách a zvířatech naznačuje, že NMN může hrát roli v dalších aspektech stárnutí, včetně zdraví srdce a mozku.
  • Studie rovněž ukazují, že NMN pozitivně ovlivňuje diverzitu a složení střevního mikrobiomu.
  • Vědci dokázali, že podávání NMN působí jako ochrana proti očním poruchám souvisejících s věkem.
  • V rámci další studie dokonce zjistili, že může prodloužit délku života myší o více než 20 %.

NMN a fyzický výkon

V uplynulém desetiletí výzkum prokázal pozitivní účinky NMN u hlodavců i na výkonnost při cvičení. Suplementace NMN zlepšuje schopnost kosterních svalů využívat kyslík, což zvyšuje produkci energie a fyzickou vytrvalost o více než 50 %.

Opravdu NMN zakázali v USA a EU?

Začalo to v USA s cílem ochránit farmaceutické společnosti. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) uvedl na konci roku 2022, že molekula NMN je zkoumána jako potenciální nový lék a nesmí se prodávat pod označením doplňku stravy. Dali mu nový název Hello100.

Toto rozhodnutí přijali hlavně proto, aby ochránili obchodní zájmy farmaceutických společností vyvíjejících léky. Zároveň si pojistili, aby nikdo nemohl obejít proces schvalování léčiv tím, že své složky zařadí do kategorie doplňků stravy.

Ve stejnou dobu i Evropská komise přišla s hodnocením, že NMN je klasifikováno jako nepovolená „nová potravina“ (Novel Food), jejíž bezpečnost je třeba podrobně prověřit. Podle předpisů EU se za novou potravinou považuje vše, co nebylo široce konzumováno před květnem 1997.

Je možné NMN stále prodávat i koupit?

Ano, ale bez označení jako doplňku stravy a jakéhokoliv detailního popisu. Produkty s NMN tedy nejspíš na e-shopech najdete v kategorii Ostatní. A pokud ne, zřejmě o tom sami provozovatelé ještě neví a mohou dostat pokutu.

O neinformovanost však nemusí být strach. Na internetu existuje nespočet veřejně dostupných odborných studií, kde si lze více načíst o účincích i dávkování NMN.

Jaké je bezpečné dávkování?

Standardní dávkování NMN se pohybuje obvykle v rozmezí 250 mg až 500 mg denně. Některé produkty navíc mohou obsahovat antoxidanty jako resveratrol a další látky podporující energii, například extrakt z kávových zrn nebo zeleného čaje.

Poměrně nová studie z prosince 2022 potvrdila denní bezpečné dávkování 900 mg NMN pro dospělé, což může představovat určité maximum. Jiné zdroje doporučují zvolit dávkování NMN podle věku a hmotnosti. To může sloužit jako inspirace.

Hmotnost / Věk < 50 let > 50 let
60 kg 500 mg 750 mg
90 kg 750 mg 1000 mg

Co si z toho vzít?

Ačkoli NMN zůstává jedním z tajemství dlouhověkosti kvůli omezeným důkazům u lidí, přináší nám naději na zdravější stárnutí. Bez ohledu na to, zda věříme v aktuální výzkumy nebo zůstaneme skeptičtí, je jasné, že péče o naši vitalitu a kondici je zásadní. A proto bychom neměli zapomínat, že receptem na zdravý a dlouhý život je komplexní přístup, zahrnující vyváženou stravu, pravidelnou fyzickou aktivitu a samozřejmě radost ze života.

Článek napsala Bára Hlaváčová

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš