Magický nápoj Kombucha

Obliba tohoto fermentovaného nápoje neustále roste. Seženete ji v bistrech, kavárnách i obchodech. Víte ale, kde vznikla, jak se vyrábí a jestli je dobré ji zařadit do pitného režimu?

Historie

Historie nápoje kombucha sahá až do 3. st před naším letopočtem do východní části Asie. Již staří Číňané jí přisuzovali léčebné účinky. Nápoj využívali v léčitelství a věřili, že pomáhá k dlouhověkosti. Legendy praví, že kombucha byla pojmenována po korejském lékaři jménem Kombu, který použil léčebné vlastnosti nápoje k uzdravení zažívacích potíží japonského císaře Enkya. Japonci poté spojili jméno lékaře s termínem pro čaj, cha“, čímž vznikl název, který používáme pro dodnes.

Čím je tento nápoj typický a zvláštní zároveň? Jedná se o kvašený nápoj ze slazeného čaje, který obsahuje živé organismy, harmonizuje mikrobiom a podporuje imunitu. Po delší dobu v něm probíhá proces fermentace a díky tomu vznikají kolonie kvasinek a bakterií, které jsou prospěšné pro imunitní systém. Tento soubor bakterií je označovaný angl. zkratkou SCOBY„Synbiotic culture of bacteria and yeast“. Jde o vzájemně prospěšné společenství kvasinek a bakterií, díky kterým dochází ke vzniku hodnotných látek (např. organické kyseliny, vitaminu B, C, D, E, K).

Rozdíl mezi kupovanou a domácí kombuchou

Kombucha tak, jak ji znáte z většiny obchodů, nemá žádná zdravotní rizika. Bývá většinou pasterizována, a díky tomuto procesu je zabita většina rizikových bakterií. Spolu s nimi ale nepřežije ani většina těch prospěšných, které od nápoje očekáváme. I přesto, že v nápoji zůstane řada antioxidantů a dalších cenných látek, je konzumace kupovaných nápojů spíše na chuť. I proto je stále oblíbenější domácí příprava, díky které bude kombucha nabitá látkami prospěšnými. Velký pozor si však musíte dát při její přípravě a při dodržování hygienických podmínek. Je totiž důležité vnímat i potencionální rizika – při dlouhé fermentaci mohou vzniknout toxické látky a dokonce může výsledný nápoj obsahovat i značné množství alkoholu.

kombucha-drevo

Na zdraví?!

Díky obsahu prospěšných bakterií a probiotik napomáhá ke zlepšení trávení a příznivě působí na mikrobiom, což posiluje celý imunitní systém těla. Mimo jiné také obsahuje:

  • Antioxidanty, které chrání buňky před negativními účinky volných radikálů
  • Kyselinu glukoronovou a glukarinovou, které zlepšují detoxikaci jater
  • Butyrát a laktát, které obnovují střevní stěnu a sliznici

Celkově tak zvyšuje schopnost těla detoxikovat se přirozeným způsobem. Kombucha také obsahuje kofein a rozsáhlou škálu vitamínů. Přináší také povzbuzující účinky, které tělu dodají energii a vitalitu. Pravidelná konzumace tohoto nápoje dokonce může přispět ke zlepšení hladiny cholesterolu v krvi.

Při pití myslete také na to, že se jedná o nápoj, který obsahuje cukr. Ten je pro výrobu a fermentaci nezbytný. Proto je kombucha výborná jako doplněk pitného režimu v menším množství.

 

Zajímá vás, jak si domácí fermentovaný nápoj vyrobit? Sepsali jsme pro vás recept na přípravu kombuchy, který si můžete přečíst v článku Recept na domácí kombuchu.

Článek napsala Jana Kašparová

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš