Recept na domácí kombuchu

Pokud si chcete kombuchu, plnou prospěšných látek, vyrobit sami doma, dbejte na splnění podmínek. Při výrobě totiž mohou ve větší míře vznikat toxické látky. Nápoj se musí připravovat v naprosto čistém prostředí a v procesu kvašení by neměl být déle než 10 dní. 

kombucha-bila

Postup

  1. K výrobě domácí kombuchy budete potřebovat tzv. matku. Může být také označována jako houba, protože tak vypadá, ale o houbu se nejedná. Lze ji koupit ve zdravé výživě, zkuste se ale nejprve zeptat v okolí nebo na různých facebookových skupinách. Chovatelé kombuchy se rádi podělí, protože se množí. 
  2. Dále budete potřebovat zákvas (0,3 l). Jedná se o hotový nápoj z předešlé várky, který získáte společně s matkou”. 
  3. Aby došlo k fermentaci, připravte si 270 – 290 g cukru.
  4. Připravte si 3 lžíce sypaného čaje (nejčastěji se používá černý nebo zelený).
  5. A v neposlední řadě také 3 litry vody.

Jak na to?

Ve vroucí vodě nechte asi 10 minut louhovat sypaný čaj. Poté sceďte a oslaďte cukrem. Nechte čaj zchladnout asi na teplotu těla a tekutinu rozlijte do zavařovací sklenice. Nyní přichází na řadu “matka” a zákvas, který k čaji přidáme. Tzv. matkuvložte bílou a hladkou stranou nahoru. Zákvas se postará o rychlé snížení pH a tím i zabránění šíření patogenů. Na sklenici dejte ubrousek nebo kus látky a připevněte gumičkou. Sklenici nechte stát při pokojové teplotě, kde není příliš slunečního světla. 

Tím, jak bude docházet k fermentaci, bude se snižovat hladina cukru, ale zároveň zvyšovat podíl kyselin. Přesnou dobu fermentace nelze určit, protože ji ovlivňuje mnoho faktorů (tloušťka kombuchy (matky”), teplota a subjektivní chuť). Zkuste ochutnat 5. den, ideálně brčkem. Pokud vám nápoj přijde příliš sladký, ještě vyčkejte do dalšího dne. Domácí kombucha by měla mít sladkokyselou perlivou chuť. Kvasit by měla maximálně 10 dní. Pokud jste s chutí spokojeni, přeceďte ji do menších sklenic a uložte do lednice s pootevřený uzávěrem (to kvůli stále probíhající fermentaci). Cyklus fermentování lze znovu opakovat. Matku” opláchněte a vložte do nově připravované várky.

TIP: Pokud jste na kombuchu zapomněli a kvůli dlouhé době fermentace již není vhodná (ani dobrá) pro pití, využijte ji na úklid! Může vám totiž posloužit jako ekologický čistič vodního kamene v konvici nebo na skle. Pokud do ní přidáte kůru z citrusů, získáte spolu s čistou domácností i příjemné svěží aroma.

Článek napsala Jana Kašparová

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více
Magický nápoj Kombucha

Magický nápoj Kombucha

Dokážete se zbavit úzkosti pomocí biomechaniky? Tím, že zlepšíte svou neverbální komunikaci, můžete své tělo udělat odolnějším na stres…

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš