Lhali vám: Mýtus o cholesterolu

Když se řekne „cholesterol“, mnohým z nás se vybaví ďábelský hormon, který chce uškodit našemu srdci. Avšak věděli jste, že bez něj by se žádná buňka v těle neobešla? Cholesterol bývá často odsuzován a nedoceněn, ve zdravé míře a ve zdravém těle se z něj však může stát silný spojenec, třeba i při budování svalů

cholesterol-muscle

Bez cholesterolu se neobejdete!

Cholesterol je voskovitá steroidní látka v naší krvi. I přes jeho špatnou reputaci je cholesterol stále nezbytný ke správnému fungování organismu. Jaká je tedy jeho funkce?

  • Buněčné membrány: Cholesterol tvoří velkou část buněčných membrán. Zpevňuje membránu, pomáhá udržovat stabilitu a správnou strukturu buněčné membrány. Bez „zdravé“ membrány by buňky byly náchylnější k poškození. 
  • Tvorba hormonů: Cholesterol se podílí na řadě důležitých procesů v těle, včetně reprodukce, reakce na stres, zdraví kostí či imunitní systém. Důvodem je jeho úloha v produkci hormonů – cholesterol je předchůdcem pro syntézu různých hormonů. To znamená, že tvorba mnoha hormonů začíná přeměnou z cholesterolu. Bez něj by se hormony nemohly tvořit. Mezi tyto hormony patří testosteron, estrogen, kortizol a vitamin D
  • Produkce žlučových kyselin: Žlučové kyseliny jsou látky, které potřebujeme pro trávení a absorpci tuků z potravy. Stejně jako hormony, tak i žlučové kyseliny potřebují cholesterol pro svou tvorbu. 

Proč potřebujeme „dobrý“ i „špatný“ cholesterol?

Nejspíše jste již slyšeli o „dobrém“ (HDL) a „špatném“ (LDL) cholesterolu. Něco málo na tom pravdy je, avšak chemie za touto problematikou říká, že to ve není tak jednoduché, jak se zdá. Nejprve je nutné zmínit, že HDL a LDL nejsou cholesteroly, nýbrž jsou to lipoproteiny, ve kterých se cholesterol v krvi přenáší. Jaký je mezi nimi rozdíl?

HDL

HDL (high-density lipoprotein) je typ lipoproteinu, který bývá označován za „dobrý“. Proč? Cholesterol se tvoří zejména v játrech, ale LDL ho odtud přenáší i do tepen, kde může u nezdravého člověka ve větším množství dělat neplechu. HDL absorbuje tento cholesterol v tepnách a přenáší ho zpátky do jater, kde se rozloží a vyloučí z těla. Díky tomu se zredukuje množství cholesterolu v těle a s tím se sníží i riziko srdečních chorob.

LDL

LDL (low-density lipoprotein) je dalším typem proteinu, který najdeme v krvi. Často bývá naším strašákem, avšak přitom ho taktéž potřebujeme. LDL totiž přenáší cholesterol z jater do tkání, které cholesterol ho potřebují. Tkáně následně cholesterol používají třeba k produkci buněk a hormonů, včetně testosteronu, estrogenu, kortizolu a vitaminu D. 

Narozdíl od ostatních lipoproteinů však LDL přetrvává v krvi déle. S věkem a se špatným životním stylem se může nahromadit a „nalepit“ na stěny cév, čímž způsobí jejich zužování. Předejít tím můžete vyváženou stravou, pohybem, vyvarováním se chronickému stresu a tím, že nebudete kouřit a omezíte konzumaci alkoholu.

HDL i LDL jsou lipoproteiny, které potřebujeme pro správné fungování organismu. LDL bývá nazýván jako „špatný“ cholesterol, avšak jeho škodlivost nastvává pouze v kombinaci s dalšími symptomy, jako je například metbaloický syndrom nebo inzulinová rezistence.

eggs-cholesterol

Jídla s vysokým cholesterolem

Také jste již slyšeli mýtus o tom, že vajíčka jsou zlo, protože zvyšují cholesterol? U člověka, který netrpí žádnou metabolickou poruchou a dodržuje zdravé návyky, nemají negativní dopad. Naše tělo si totiž vytváří většinu cholesterolu samo a cholesterol z potravy tvoří pouze 20 – 25 % jeho celkového množství v těle. Množství cholesterolu, které najdete ve své potravě, se nerovná množství cholesterolu, které budete mít v krvi. Tělo ho totiž umí šikovně regulovat, tudíž zdravému člověku nevelké množství cholesterolu z potravy neuškodí. Naopak pokud se právě snažíte budovat svaly či zvýšit hladinu testosteronu, nemusíte se vajíček¹ bát!

Cholesterol, testosteron a růst svalů

Hormon testosteron zrychluje a ulehčuje budování svalů. Avšak k tomu, aby se v těle testosteron vůbec tvořil, potřebujeme cholesterol. Jak jsme již zmiňovali, cholesterol je předchůdcem testosteronu, bez něj nemá testosteron z čeho vzniknout.

To dokazují i tzv. statiny, léky na snížení cholesterolu. Pokud trpíte vážnými problémy s cholesterolem, bezpochyby uposlechněte rady lékařů. Avšak v dnešní době se mnoho lidí statinům vyhýbá jak jen to jde, jelikož mají celou řadu potenciálních vedlejších účinků, mnoho z nich spjatých se svaly. Nejčastějšími může být bolest a oslabení svalů, dále myopatie (narušení svalových buněk) či zánětlivá onemocnění svalů. Statiny totiž zpomalují produkci cholesterolu a to ve výsledku může ovlivnit i svaly²

Závěr

Z cholesterolu se dnes stal ten hormon, „jehož jméno nesmíme vyslovit“, přitom je však součástí každé buňky v těle. Strach z cholesterolu je pochopitelný – pokud se o své tělo nebudete starat, vysoká hladina cholesterolu může vskutku být jednou z příčin srdečních onemocnění. To však neznamená, že bychom ho měli úplně vyřadit. Cholesterol z potravy představuje poměrně malý zlomek celkového cholesterolu v těle zdravého jedince a bez něj by se mnoho hormonů, včetně testosteronu, neobešla. Choďte tedy sportovat, nekuřte, nepijte a mlsejte vajíčka! 

Zdroje

  1. “Cholesterol.” The Nutrition Source, 2 Mar. 2020, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/cholesterol/. 
  2. Ramkumar, Satish, et al. “Statin Therapy: Review of Safety and Potential Side Effects.” Acta Cardiologica Sinica, U.S. National Library of Medicine, Nov. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5126440/. 

Článek napsala Luci Nguyen

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš