Kompletní průvodce do fitness pro nováčky

Staří Římané říkávali: „mens sana in corpore sano“, tedy „ve zdravém těle zdravý duch“. Takové pořekadlo bude vždy aktuální – k celkové spokojenosti a absolutního klidu na mysli se bez „kondičky“ neobejdeme. Aktivní životní styl můžete odstartovat pravidelným trénováním v posilovně, avšak začátek takové změny se pro některé zdá být plný nejistoty a strachu. Proto jsme pro vás připravili jednoduchého průvodce s ozkoušenými radami na to, jak začít s vaším fitness dobrodružstvím!

picking-up-dumbbells

Trenér vs samostatné cvičení

Vysoce podceňovaným faktorem při začínání s fitness je trenér. Při cvičení bychom měli dbát především na bezpečnost. Správné provádění cviků a vhodně sestavený program jsou kostrou cvičení, a to vám nejlépe zajistí znalý trenér. Bez něj se nejen zvyšuje riziko vážných zranění, ale také se snižuje efektivita cvičení a výsledky vaší práce se dostavují pomaleji. Při výběru se ujistěte, že váš trenér je dostatečně kvalifikovaný a zkušený, přizpůsobí se potřebám vašeho těla a že jeho tréninková metoda vám vskutku dodá zdravotní benefity. Výběrem trenéra se detailněji zabýváme v našem článku

Pokud se vydáte cestou bez trenéra, buďte opatrní a vnímejte své potřeby a predispozice, abyste předešli zranění. Důkladně se vzdělávejte přes youtube videa, placené platformy či články s odborníky v oboru. Pokud chcete posilovat se stroji a nevíte si s nimi rady, nebojte se požádat o radu. Fitness komunita by měla být komfortním místem a lidé v ní bývají zpravidla přátelští a nápomocní – přeci jen jsme všichni začínali ze stejné startovní čáry!

Jak najít svůj fitness ráj

Výběr fitness centra je téměř stejně důležitý. Prostředí, ve kterém cvičíte, vás může motivovat a sunout dál, nebo naopak limitovat váš potenciál, pokud nenabízí potřebné služby. Najděte si na internetu, sociálních sítích nebo od kamarádů pár posiloven, které vás zaujmou. Porovnejte jejich recenze, fotky, ceny a nabízené služby. Nejlépe se však s fitkem seznámíte, když ho osobně navštívíte. Většina posiloven nabízí první vstup zdarma, využijte ho tedy pro detailnější evaluaci. Doporučujeme navštívit fitko v čase, kdy není přelidněné – to bývá ráno, v čase oběda a poslední cca 2 hodiny před „zavíračkou“. Berte v potaz:

  • nabízené náčiní a stroje
  • kvalitu náčiní a strojů
  • otevírací dobu
  • lokalitu
  • poměr ceny : kvalitě
  • trenéři, skupinové lekce
  • prostředí a atmosféru
  • nabízené smlouvy 
  • zákaznický servis

Před návštěvou se poučte o pravidlech a etiketě v daných posilovnách. Obecně byste ve fitness centrech měli chodit s ručníkem a dezinfikovat po sobě použité stroje, vracet použité náčiní na své místo, neodhazovat velmi těžká závaží a být ohleduplný vůči ostatním.

Nezapomeňte si do fitka vzít flašku pití, ručník, sportovní oblečení a v některých posilovnách také svůj zámek s klíčkem.

gym-arrow

Zdoláváme prokrastinaci: jak zůstat konzistentní

Konzistence je klíčem k úspěchu! Nepravidelným cvičením změnu neuvidíte, ale rozumíme, že budovat takto velký návyk může být fuška. Proto vám přinášíme rady k tomu, jak se naučit disciplíně a zvýšit svou motivaci k chození do posilovny!

1) Určete si cíl a připomínejte si ho

Svalnatější tělo? Zdravá záda? Padesát kliků bez přestávky? Jdu do toho! 

Vybudovat si jakýkoliv pevný návyk se v těžkých časech zdá být nemožné, a právě v těchto chvílích potřebujete motivaci, která vás táhne kupředu. Ilustrujte si v hlavě realistický cíl, kterého chcete dosáhnout, a vzpomeňte si na něj ve dnech, kdy vás tíha náročného tréninku táhne k zemi. Vaše budoucí „já“ na vás bude pyšné!

2) Plánujte a připravujte předem

V dnešní uspěchané době může být výzva skloubit rodinu, práci, přátele, koníčky… a ještě k tomu fitko. Připravte si tedy tašku do posilovny noc předtím nebo si ji vemte rovnou do práce, do školy. Sestavte si rozvrh specifických dnů a časů, které věnujete svému fyzickému zdraví. Je to neocenitelná investice do vašeho těla! 

3) Sledujte svůj pokrok

Vidět zlepšení na své síle, výkonu a postavě je snad tou nejlepší motivací. A jak své zlepšení sledovat?

  • fotky a videa na začátku a během vaší fitness cesty
  • zaznamenání použitých vah při cvičení a počtů opakování
  • diagnostika těla InBody (dostupná v řadě fitness centrech)

4) Nevynechávejte tréninky

Měli jste jít do fitka, ale naštval vás dnes šéf, radši byste si dali šlofíka, nebo prostě nechcete? Plně vám rozumíme, byli jsme tam všichni! Avšak je nutné mít na paměti, že pokud začnete vynechávat tréninky, každým tréninkem bude jen těžší znova neodolat a lehčí se na to vykašlat. Tím se vzdalujete od svého vysněného těla. Nemusíte do každého tréninku dávat 100 %. Pokud vám to zdravotní stav stále umožňuje, lze dělat méně náročné aktivity nebo zkrátit trénink. Důležité je, že se „neulejváte“ a udržujete si svoji disciplínu. 

5) Zpříjemněte si trénink

S nudným tréninkem se může (ale nemusí) snížit pravděpodobnost, že si svůj návyk udržíte. Najděte si něco, co vás bude táhnout do posilovny, a ne ven z posilovny. Mohou to být nejmenší radosti, kvůli kterým se těšíte do fitka, jak třeba:

  • trénink s kamarádem/kou, přítelem/kyní
  • najít si své oblíbené cviky
  • malá sladká odměna po tréninku nebo oblíbený proteinový shake
  • výběr vhodného fitness centra
  • fitness trenér
  • poslouchání podcastů, stand-up komedie apod. při posilování

Závěr

Pokud se poprvé chystáte do fitka, nemějte strach – naše komunita je přívětivá a plná motivovaných lidí se stejnými cíli jako vy. Popadněte tedy sportovní oblečení, nechte doma své obavy a vydejte se na cestu za silným tělem. Není čas na výmluvy – zdraví je na prvním místě!

Hledáte pomoc s tréninkem nebo bližší spolupráci?

Kontaktujte nás na info@vonofit.cz

Možnosti osobních tréninků nalezete zde https://vonofit.cz/sluzby/osobni-trenink/

Také si můžete zapojit naší online challenge VONOFIT | Free Challenge

Článek napsala Luci

Další články

Bolesti dolní části zad kvůli dřepování

Bolesti dolní části zad kvůli dřepování

Dřep s osou je jedním z nejoblíbenějších cviků, který patří mezi základní silové cviky. Cvik svým klientům doporučují jak mnozí fitness trenéři, tak i někteří fyzioterapeuti. Pomáhá zvyšovat sílu nohou a hýžďových svalů. Kromě mrtvého tahu budete jen těžko hledat...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš