7 přínosů terapie červeným světlem

Co je to světelná terapie a proč byste ji měli používat? Jak vám může léčba červeným světlem zlepšit zdraví? V tomto článku vám také ukážeme, že světelná terapie je účinná léčba podložená vědeckými poznatky a recenzovaným klinickým výzkumem.

redlight-pannels-female

Všichni potřebujeme světlo

Světlo je pro naše zdraví a fungování buněk nezbytné, stejně jako voda, spánek a živiny z potravy. Světlo má zásadní vliv na evoluci veškerých organismů na Zemi. Organismy, včetně lidí, se vyvinuli tak, aby správně fungovali s dostatkem přirozeného slunečního světla. Bohužel při našem moderním stylu žití většina lidí nemá dostatek přirozeného denního světla. V dnešní společnosti průměrně trávíme až 90% času ve vnitřních prostorech. To ani zdaleka není dostatečné množství přirozeného světla pro optimální zdraví a rovnováhu. Navíc většinu času, který takto trávíme, jsme vystavováni jasnému modrému světlu z obrazovek a ze stropního osvětlení. To má negativní vliv na spánek a cirkadiánní rytmus těla.

Jak to funguje?

Terapie červeným světlem je jednoduchá neinvazivní léčba, při níž se do kůže a buněk člověka dostává červené a blízké infračervené světlo (NIR). Přístroj s červeným světlem využívá světelné diody (LED), které během léčebného sezení dodávají na tělo červené a blízké infračervené světlo. Světlo vytváří energii, kterou můžete vidět i cítit jako teplo. Specifické vlnové délky světla pomáhají vytvářet lepší oxidační prostředí v buňkách. To vede k aktivaci mnoha nitrobuněčných signálních drah, zvýšené syntéze bílkovin, aktivaci enzymů a lepšímu průběhu buněčného cyklu.

Toto přirozené červené světlo proniká hluboko do kůže, kde stimuluje a posiluje mitochondrie vašich buněk. Mitochondrie si můžeme představit, jako energetické elektrárny buňky. Produkující molekulu zvanou ATP, která je zdrojem energie pro všechny buněčné funkce. ATP si můžete představit jako palivo, které pohání vše, co tělo musí dělat, aby zůstalo naživu. Mitochondrie jsou nejhojněji zastoupeny v orgánech, které vyžadují velké množství energie, jako je srdce a mozek, ale jsou přítomny ve všech našich buňkách kromě červených krvinek. 

Věda

Stejně jako mnoho jiných zásadních vědeckých objevů, byl účinek červeného a infračerveného světla objeven náhodou, když si Dr. Endre Mester všiml pozitivních účinků nízkoúrovňového laseru na růst srsti a hojení ran u myší. To vedlo k většímu vědeckému zájmu o stimulaci buněk ke zlepšení hojení a růstu.

Koncem minulého století se NASA rozhodla zkoumat světelnou terapii pro použití ve vesmíru. V posledních dvou desetiletích provedli vědci více než tisíc odborných studií a testů různých druhů světelné terapie. Ze studií vyplývá, že léčba červeným a NIR (blízkým infračerveným) světlem je obecně bezpečná a účinná a má široké možnosti využití.

Benefity terapie červeným světlem

Terapie červeným světlem je zdravější alternativou k jasnému modrému světlu, kterým jsme denně obklopeni a které může ztěžovat spánek a vést k dalším zdravotním problémům. Terapie červeným světlem může pomoci vyrovnat negativní účinky modrého světla a podpořit celkovou pohodu a buněčnou rovnováhu.

red-light-therapy-female

1. Zlepšení průtoku krve

Terapie červeným světlem může po ošetření výrazně zlepšit krevní oběh. To znamená, že tkáně dostávají více kyslíku a dalších živin, které jsou důležité pro hojení. Světlo zároveň pomáhá tělu a oběhovému systému zbavit se vedlejších toxických produktů.

2. Regenerace a výkon

Svalové buňky potřebují velké množství energie, jelikož se posilují a rostou procesem trhání a oprav, díky zvýšenému průtoku krve a zesílením produkce ATP ve buňkách. Terapie červeným světlem pomáhá tělu a svalům vyrábět a využívat energii efektivněji. To pomáhá tělu k rychlému výkonu a regeneraci. Světelná terapie také zlepšuje spánek, který je nezbytný pro kvalitní regeneraci organismu.

3. Krása a zdraví pleti, nehtů a vlasů

Terapie červeným světlem pomáhá mitochondriím v tvorbě energie. Díky většímu množství energie mohou ostatní buňky efektivněji opravovat pokožku, podporovat růst nových buněk a zlepšovat omlazení pleti. Přesněji řečeno, určité buňky absorbují tyto světelné vlnové délky a jsou stimulovány k práci.

4. Snížení zánětlivosti

Terapie červeným světlem zmírňuje chronický zánět tím, že zvyšuje průtok krve do poškozených tkání. V mnoha klinických studiích bylo také zjištěno, že zvyšuje antioxidační obranyschopnost organismu.

5. Zdraví očí

V dnešní době, kdy jsme obklopeni modrým světlem (zářivky, TV, mobily a další osvětlení), se fotoreceptory v našich očích tímto druhem osvícení vypalují, přetěžují a stárnou daleko rychleji. Terapie červeným světlem je bezpečný a přirozený způsob, jak chránit zrak a léčit oči před poškozením a zátěží. Jedná se o osvědčený způsob, který pomáhá léčit poranění očí, zmírňuje záněty a chrání před ztrátou zraku, jak prokázaly četné klinické studie. Terapie červeným světlem prokázala obzvláště pozitivní výsledky u lidí s glaukomem a věkem podmíněnou makulární degenerací

6. Psychika a stress

Terapie červeným světlem může přispět ke zlepšení duševního stavu mnoha způsoby, včetně snížení zánětlivosti mozku a zmírnění příznaků deprese, sezónní afektivní poruchy (SAD) a úzkosti. Bylo také prokázáno, že terapie červeným světlem účinně pomáhá regulovat a snižovat stres a zlepšovat kvalitu spánku, což může mít velký vliv na jasnost mysli a duševní zdraví.

7. Optimalizace spánku

Na rozdíl od jasného modrého světla jsou frekvence červeného světla méně intenzivní a nenarušují vnímání světla a cirkadiánní rytmus. Několik studií zjistilo zlepšení kvality spánku a také zvýšení hladiny melatoninu (spánkového hormonu a antioxidantu).

Závěrem

Kdyby existovala zázračná léčba, která by dokázala vše výše uvedené, navíc vás omladila, předešla operacím,  zlepšila lupénku, ekzémy a růžovku, snížila celulitidu a zpevnila tkáně, napravila jizvy, zmírnila akné, zotavila po úrazu mozku, pomohla zubům a dásním, chránila srdce, zastavila artritidu, řekli byste: „Ani náhodou, to neni možný!“. No, zdá se, že je to skutečně pravda. Navíc je terapie červeným světlem relativně levná a nejsou známy žádné negativní vedlejší účinky. Pakliže se rozhodnete terapii červeným světlem vyzkoušet, nezapomeňte vždy postupovat dle pokynů výrobce lampy nebo panelu a případně konzultovat se svým lékařem.

Článek napsal VONOFIT

spotify-icon-black-background

Slevový kód "VONOFIT"

10% na nákup světelných panelů

Další články

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Serotonin: Rozluštěte tajemství duševní pohody

Skoncujte se špatnou náladouSerotonin je chemická sloučenina a neurotransmiter, který hraje klíčovou roli v centrálním nervovém systému a má významný vliv na náš emocionální stav. Můžeme si ho představit jako posla v našem mozku, který komunikuje a přenáší signály. Je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš