Co to je funkční trénink a jaké jsou jeho benefity?

Bolesti zad a kloubů, křivá záda, špatná chůze… Takové problémy sužují řadu lidí a bezmocně hledají řešení. Jedním z nich je právě funkční trénink, který se opírá o evoluční vývoj a pohyby, kterým je naše tělo přizpůsobeno.

Abychom si mohli říct, co to je funkční trénink, je nejprve důležité pochopit, v čem funkčnost vlastně spočívá.

lateral-run-wallpaper

Funkční pohyb je schopnost pohybovat tělem se správným zapojením svalů a kloubů, což umožňuje pohyb bez námahy a bolesti. Obvykle zahrnuje pohyby ve více rovinách a více kloubech, které kladou nároky na vnitřní svalstvo a inervaci těla.

Pojďme se podívat na několik příkladů organismu a identifikovat primární pohybové funkce, které se u tohoto organismu evolučně vyvinuly.

  • Ryba – plavání pomocí ploutví a vlnivého pohybu
  • Pták – let pomocí křídel
  • Pes – běh po čtyřech
  • Člověk – chůze po dvou nohou

Funkční trénink je trénink zaměřený na posílení těchto základních prvků pohybu organismu. Cviky jsou navrženy tak, aby jednotlivcům umožnily snadněji a bez zranění vykonávat činnosti každodenního života a zároveň zlepšily jejich atletické schopnosti.

Funkční trénink pro lidi

Antropologové se jednomyslně shodují, že evoluční prioritou člověka je chůze, běh, hod (a stání). Všechny kosterní, neuromuskulární a fasciální funkce obklopují tyto pohybové vzorce. Charakteristiky těchto pohybů nás odlišují od všech ostatních organismů na planetě Zemi (tj. jedinečné kontralaterální a ipsilaterální reciprocity, ke kterým u našeho druhu dochází).

Ač se naše společnost neustále vyvíjí, primární funkce lidského těla zůstávají stejné. Vývoj naší společnosti je zkrátka rychlejší než ten evoluční. Abychom se mohli lépe pohybovat, zlepšit držení těla a celkově pociťovat méně bolesti, musíme si uvědomit, k čemu je naše tělo vyvinuté a podle toho zvolit náš přístup k fyzické aktivitě a sportu. Z evolučního hlediska jsme byli dlouhá staletí lovci a sběrači, kteří denně ušli až několik desítek kilometrů. K lovu jsme používali hod oštěpem nebo kameny a naše rameno se k tomuto pohybu dokonale vyvinulo.

Pořadí pohybů dle funkčních priorit:

  1. Stání, chůze, běh, házení
  2. Údery, kopy, tlaky, tahy, skoky, dřepy
  3. Stojky na rukou, salta vzad, rozštěpy, jóga

Pokud nebudeme respektovat predispozice, ke kterým se naše těla vyvinula, pak jsme na dobré cestě k bolesti a zraněním. Můžeme si to představit na tomto příkladu: Se silničním kolem se dá sjet downhill, ale kolikrát, než se rozbije a rozpadne. Patří na silnici. S lidským tělem je to podobné, akorát místo sjezdu z kopce ho vystavujeme pohybům, pro které nebylo primárně vyvinuto.

Bez ohledu na to, jakou máte pohybovou průpravu, nakonec všichni chceme mít možnost se pohybovat bez pocitu zatuhlosti a restrikcí. Chceme mít možnost se pohybovat různými způsoby, pokud se tak rozhodneme.

Jak takový trénink vypadá v praxi?

Ve většině fitness center je k dispozici řada posilovacích strojů, které se zaměřují na konkrétní svaly a trénují je izolovaně. V důsledku toho pohyby nemusí nutně souviset s pohyby, které lidé provádějí při svých běžných činnostech nebo sportech. (Integrace vs izolace).

Základem tréninku bývají komplexnější cviky s vlastním tělem nebo zátěží. Izolované cviky či stroje se používají minimálně.

Nejčastěji se během tréninku používají pomůcky jako kettlebelly, činky, balóny a závěsné kladkové systémy. Pro začátečníky je vhodné volit cviky s vlastní vahou.

Videa některých cviků můžete nalézt na našem Instagramu a YouTube kanálu.

Jaké jsou benefity?

Posilováním svalů způsobem, kterým se zapojují i v každodenním životě, snižujete riziko zranění a zároveň zlepšujete kvalitu svého života. Kromě toho je funkční trénink spojen i s mnoha dalšími výhodami:

  • Lepší koordinace a svalová paměť
  • Zvýšená pohyblivost a zlepšená rovnováha
  • Nárůst síly a zvýšená vytrvalost
  • Zlepšené držení těla

Tento styl tréninku vám pomůže stát se všestrannějším sportovcem, což se promítne i do vašeho každodenního života.

Závěr  

Funkční trénink je uzpůsoben našemu evolučnímu vývoji – to je hlavní rys, který dělá tuto metodu účinnější a bepečnější než většinu jiných fitness metod. Mnoho lidí chodí do fitka spíše kvůli touze mít perfektně vyrýsované tělo. Po pár letech či měsících si však můžete špatným cvičením poničit tělo a zhoršit fungování kloubů a těla celkově. Funkční trénování se soustředí jak na estetiku a vybudování svalové hmoty, tak na funkčnost cvičení a udržení zdravého těla. Nezapomeňte – zdraví máme jen jedno!

Hledáte pomoc s tréninkem nebo bližší spolupráci?

Kontaktujte nás na info@vonofit.cz

Možnosti osobních tréninků nalezete zde https://vonofit.cz/sluzby/osobni-trenink/

Článek napsal VONOFIT

Další články

Bolesti dolní části zad kvůli dřepování

Bolesti dolní části zad kvůli dřepování

Dřep s osou je jedním z nejoblíbenějších cviků, který patří mezi základní silové cviky. Cvik svým klientům doporučují jak mnozí fitness trenéři, tak i někteří fyzioterapeuti. Pomáhá zvyšovat sílu nohou a hýžďových svalů. Kromě mrtvého tahu budete jen těžko hledat...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

Padera Gym

V Lužích 818/23,
142 00 Praha-Libuš