Obiloviny, nepříjemná pravda

Nejen, že obiloviny zaněcují střeva a vedou k řadě problémů souvisejících s chronickým zánětem, ale také narušují tenzi hlubokého břišního svalstva a vnitřní stabilitu páteře.

grain products

Jedním z témat častých debat z hlediska výživy je, zda by obiloviny měly být zahrnuty do zdravé stravy. V tomto článku vám poskytneme perspektivu, která vám umožní učinit informované rozhodnutí sami za sebe.

Co se klasifikuje jako obilovina?

grains

V tomto článku budeme konkrétně hovořit o zrnech pocházejících z trav (celé zrno). Celé zrno obsahuje otruby (vnější vrstva), zárodek (vnitřek) a endosperm (vnitřek).

Mezi hlavní travní zrna patří:

    • Pšenice
    • Kukuřice
    • Rýže
    • Špalda
    • Ječmen
    • Farro
    • Proso
    • Oves
    • Žito
    • Čirok
    • Kamut
    • Teff

I když se nejedná o celkový seznam, jakákoli další  zrna lze snadno dohledat online.

Jaký vliv mají zrna na lidské tělo?

Nadýmání

Jedním z problémů číslo jedna u obilovin je, že jsou těžko stravitelné a mají tendenci podporovat nadýmání. Nyní, než budeme pokračovat, zamysleme se nad těmito otázkami:

    • Je možné mít stabilní páteř a pánev, pokud není dostatečně zapojeno svalstvo trupu?
    • Může chronické nadýmání do určité míry inhibovat aktivaci svalstva trupu?

Nyní zvažte následující:

Když vložíte hrst zrní (například ovesnou kaši) do trochy vody a necháte ji odstát, voda se pomalu vstřebá a zrna drasticky nabobtnají.

Jednou ze základních funkcí hlubokých svalů trupu (neboli příčného břicha) je zatažení pupku a pomoc při zajištění stability pánve a bederní páteře. Představte si, že se pokoušíte stáhnout pupek (vtažením pupíku), zatímco jste nafouklí.

Pokud máte ve střevech zrna, která bobtnají a vytvářejí vnější tlak proti břišní stěně, aktivace hlubokého svalstva bude obtížnější.

Zdá se, že chronické nadýmání způsobené každodenním příjmem obilovin podporuje pevné kulaté břicho, které zcela ztrácí schopnost vtáhnutí, což pak podporuje prohnutí v dolní části zad a v konečném důsledku zvyšuje pravděpodobnost vzniku bolesti. Díky provedenému pozorování se ukazuje, že eliminace zrn z diety je kritickým krokem při odstraňování některých typů chronických bolestí dolní části zad.

To samo o sobě vypadá jako pádný důvod, proč se vyhnout obilovinám, pokud chcete mít optimální funkci svalstva trupu. To znamená, že možná existují další důvody, jak mohou zrna negativně ovlivnit vaše zdraví.

Zánět

Zánět je důležitým nástrojem, který imunitní systém používá k podpoře hojení v těle. Pokud si například poraníte koleno, zanítí se a tělo do této oblasti nasměruje kritické zdroje, aby se co nejrychleji se uzdravilo.

Pokud však neustále rozněcujete tkáň, stává se hojení pro tělo obtížnějším, a to může vést k dalšímu poranění.

Výzkum ukázal, že zrna mohou zanítit střevní bariéru a podporovat stav zvaný syndrom zvýšené propustnosti střeva (propustné střevo).

Propustné střevo nastává, když se střeva stanou příliš propustná v důsledku chronického zánětu. To pak může podporovat nadměrnou aktivaci imunitního systému a chronický zánět v celém těle. Tento chronický zánět připravuje půdu pro množství problémů souvisejících s autoimunitou. Když to spojíme s biomechanickými problémy, dostaneme recept na chronickou bolest.

Komprese kloubů způsobená vadnými pohybovými vzorci má již zánětlivý účinek na tělo. Když zkombinujete vadné pohybové vzorce s příliš aktivním imunitním systémem, dostanete zrychlenou degeneraci v těchto tkáních.

Existuje několik podmínek, ve kterých se autoimunita a chronická bolest prolínají. Patří mezi ně: revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, lupus, Guillian-Barreho syndrom a mnoho dalších.

Obnovení správné funkce střevní bariéry je kritickým krokem k vypnutí vytváření chronické zánětlivosti v těle.

Téměř všechna zrna obsahují dráždivé sloučeniny, které podporují střevní zánět. To znamená, že eliminace zrn by mělo být považováno za důležitý krok pro celkové zklidnění zánětlivé reakce organismu a snížení faktorů přispívajících k chronické bolesti.

Dehydratace

Když se narodíme, jsme zhruba ze 70% voda. Toto procento se s přibývajícím věkem postupně snižuje.

Voda je pro tělo klíčová, protože umožňuje našim buňkám účinně provádět chemické a elektrické procesy.

Vzhledem k tomu, že stárnutí a snížení naší schopnosti zadržovat vodu jsou navzájem spojeny, musíme zvážit, zda chování, které podporuje dehydrataci, může také podporovat stárnutí.

Když si položíme tuto otázku, odpověď se zdá být docela jasná. Dehydratace není zdravotní stav a podporuje urychlené stárnutí.

Vrátíme-li se k příkladu, kdy jsou zrna umístěna do vody, kde tuto vodu absorbují a bobtnají. To znamená, že zrna budou do určité míry čerpat vodu ze střev a potenciálně i z celého těla.

oats

Zatímco toto tvrzení je spíše spekulativní. Je to aspekt, který je třeba vzít v úvahu v rámci konzumace obilí. Když přijde na budování zdravého těla, které nepociťuje bolest, zdá se, že čím více tělo zadržuje vodu ve svalech a fasciích, tím lépe.

Jak poznáte, že je váš trávící systém zanícený?

Lidé často tvrdí, že obilí na ně nemá negativní dopad. Tvrdí, že je to proto, že při jejich konzumaci necítí nic špatného, ​​pokud jde o jejich trávení.

I když nemusíte vždy pociťovat zjevné příznaky střevního zánětu, je třeba hledat tyto příznaky:

    • Křeče
    • Průjem
    • Zácpa
    • Nadýmání
    • Plyn
    • Alergie na jídlo
    • Pálení žáhy
    • Kožní problémy (akné, lupénka)
    • Bolavé klouby

Pokud nemáte žádný z těchto příznaků, zkuste tyto dva experimenty, abyste dále prozkoumali, zda máte nebo nemáte zánět střev:

Aktivace vnitřního svalstva – Pokus o přitáhnutí pupíku směrem k páteři po dobu několika minut. Pokud je to obtížné, pravděpodobně se potýkáte s nějakým typem nadýmání.

Uvolnění břicha – Lehněte si na břicho na podlahu. Poté položte malý míček, například lakrosák nebo tenisák, na břicho asi dva palce od pupíku. Jemně přeneste váhu těla do míčku. Pokud při provádění tohoto úkonu pocítíte vysokou míru citlivosti, pravděpodobně se potýkáte s určitou mírou střevního zánětu.

Pokud se domníváte, že se můžete potýkat se střevním zánětem, zvažte na určitou dobu vyřazení obilovin ze stravy a periodicky opakujte výše uvedené experimenty, abyste hledali známky zlepšení.

Jaké jsou nejlepší alternativy k obilovinám?

Nejlepší alternativou ke obilovinám jsou zdroje sacharidů, které poskytují maximální hustotu živin s minimálním poškozením střev. I když mezi lidmi bude určitá variabilita, zdá se, že ovoce i kořenová zelenina jsou pro většinu lidí obecně snesitelné.

Závěr

Zatímco obiloviny byly hlavní součástí lidské stravy po tisíce let. Neznamená to, že jsou ideální pro konzumaci.

Na základě nedávného výzkumu a toho, co jsme zjistili o lidské biomechanice, se zdá, že obiloviny jsou přímou překážkou k dosažení skutečně regeneračního stavu bytí.

Nejenže obiloviny zanášejí střeva a vedou k řadě problémů souvisejících s chronickým zánětem, ale narušují napětí hlubokého vnitřního svalstva a vnitřní stabilitu páteře.

Jakmile je ohrožena stabilita páteře, vaše biomechanika se změní a povede k dalšímu zdroji chronického zánětu a bolesti.

V tomto světle může konzumace obilí nejen přispívat k bolesti, ale ve skutečnosti může mít sdružující účinek na biomechanické dysfunkce, které se již v těle vyskytují.

Pokud je vaším cílem se přiblížit k optimálnímu zdravotnímu stavu co nejvíce, je pravděpodobné, že obiloviny by neměly mít ve vašem jídelníčku místo.

Často jsou nejúčinnějšími kroky k optimalizaci vašeho zdraví ty, které zahrnují odstranění největších překážek k vašemu úspěchu.

Trénujte záměrně, ne návykově.

-Functional Patterns: ‚We Take the Guesswork Out Of Taking Care of Your Body’™

Článek napsal Michael Dugan, přeložil VONOFIT

Originální článek v angličtině naleznete na stránkách functionalpatterns.com.

Další články

Revoluce ve fitness – metoda Functional Patterns

Revoluce ve fitness – metoda Functional Patterns

Functional Patterns je kondiční tréninkový program, který se nepodobá žádnému jinému. Jiné programy se zaměřují na krátkodobé zlepšení svalového tonusu nebo velikosti. Problematikou ovšem ale je, že z dlouhodobého hlediska také způsobují bolest a možná nevratné...

číst více
Kalorie: Deficit vs přebytek

Kalorie: Deficit vs přebytek

Pokud váš život vůbec zahrnuje fitness a sport, pravděpodobně jste už někdy slyšeli termíny: přebytek kalorií, deficit kalorií a kalorická rovnováha. Pochopeních těchto pojmů je klíčové na cestě k vašim cílům.Co to je kalorie?Než se pustíme do práce s metabolismem, je...

číst více
Výhody používání Kettlebellu

Výhody používání Kettlebellu

Síla, kondice, svaly, flexibilita, mobilita, náprava chybných pohybových vzorců, odstranění bolesti zad, to vše jsou cíle, kterých je s kettlebell možné bez obtíží dosáhnout.Za mě tři nejhodnotnější výhody kettlebellu jsou:UnilaterálnostTa všeobecně nejdůležitější...

číst více
Co to je bazální metabolismus a jak jej vypočítat?

Co to je bazální metabolismus a jak jej vypočítat?

Znát svůj bazální metabolismus je důležité, ať už si chcete svou váhu udržet, zhubnout nebo dokonce přibrat.Co to je kalorie?Než se pustíme do práce s metabolismem, je důležité si nejprve vysvětlit, co to je kalorie. Kalorie jsou měřítkem množství energie, kterou...

číst více
Svalová hmota a výkon orgánů

Svalová hmota a výkon orgánů

Další velmi silnou korelací se stárnutím je ztráta svalové hmoty nebo to, co by někteří klasifikovali jako sarkopenie.Myšlenku stárnutí lidského těla lze pozorovat z vícero úhlů. Primárním pohledem, kterým většina lidí pohlíží na stárnutí, je počet let, které jsou...

číst více
Somatotyp: Jaký jste tělesný typ?

Somatotyp: Jaký jste tělesný typ?

Co to je somatotyp?Somatotypem popisujeme vnější tvar lidského těla. Je vyjádřením morfologické struktury a vzájemného poměru tělesných složek. Somatotypologická metoda umožňuje posoudit variabilitu různých typů (např. sportovce). Prostřednictvím somatotypu je možné...

číst více
Fascie: Co to je a proč by nás to mělo zajímat?

Fascie: Co to je a proč by nás to mělo zajímat?

Co to je fascie?Fascie je tenký obal pojivové tkáně, který obklopuje a drží každý orgán, cévu, kost, nervové vlákno a sval na místě. Fascie má nervy, které ji činí téměř stejně citlivou jako kůži, a když je ve stresu, tak se zpevní.Ačkoli fascie vypadá jako jeden list...

číst více
Intenzita vs konzistence

Intenzita vs konzistence

Je v rámci trénování důležitější intenzita, nebo konzistence tréninků?Nemůžete se dostat do formy tím, že budete chodit do posilovny na 9hodinové tréninky – to nebude fungovat. Ale pokud budete cvičit každý den 30 minut, rozhodně se dostanete do formy.Intenzita je...

číst více

Kontakt

info@vonofit.cz

@vonofit.cz

Praha 4 - Libuš